Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Best Paper Award for Lea Ellwardt, Rafael Wittek, and Rudi Wielers

11 juni 2013
The article "Talking About the Boss: Effects of Generalized and Interpersonal Trust on Workplace Gossip" by Lea Ellwardt, Rafael Wittek, and Rudi Wielers, published in the Journal Group and Organization Management (http://intl-gom.sagepub.com), has received the journal's 2012 best paper award in the category "micro level studies".

This study developed and tested a relational theory of positive and negative gossip about managers. It is argued that spreading information about managers depends on trust in organizations, more specifically the employees’ generalized and interpersonal trust in managers and colleagues. Hypotheses were tested by conducting two studies in a medium-sized Dutch child care organization, namely, an employee survey (N = 132) and a network study at two sites (N = 58). Multiple regressions and cross-sectional social network analysis (exponential random graph modeling [ERGM]) revealed that negative gossip about managers increases when employees have low trust, nonfriendly relationships, and infrequent contact with the managers. This effect is further enhanced when contactsbetween employees are trusting and frequent. Implications for theories about management and organizations are discussed.

Ellwardt, L., R. Wittek, R. Wielers (2012). Talking About the Boss: Effects of Generalized and Interpersonal Trust on Workplace Gossip. Group and Organization Management 37 (4): 519 - 547

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 02 april 2019

  ‘Verliesgevoelens bepalen stemgedrag’

  'Iedereen hier vindt het mooi dat de universiteit terug is in Friesland.’ Aan het woord is Caspar van den Berg, hoogleraar Global and Local Governance op de Campus Fryslân van de RUG. Van den Berg kent ‘de regio’ en kan vanuit theorie én praktijk commentaar...

 • 29 maart 2019

  Prof.dr. Jeff De Hosson koninklijk onderscheiden

  Vrijdag 29 maart werd prof.dr. J. Th. M. De Hosson koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Waarnemend burgemeester Koos Wiersma van de gemeente Westerkwartier decoreerde hem in de Aula van het Academiegebouw, na afloop...

 • 27 maart 2019

  Huiseigenaar 2,7 procent meer kwijt aan lokale belastingen

  Een huishouden met een eigen woning betaalt dit jaar gemiddeld 2,7 procent meer belasting aan de gemeente, de provincie en het waterschap. De gemeentelijke lasten stijgen gemiddeld 3,5 procent, de waterschapslasten 2,3 procent en de provinciale lasten...