Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Best Paper Award for Lea Ellwardt, Rafael Wittek, and Rudi Wielers

11 juni 2013
The article "Talking About the Boss: Effects of Generalized and Interpersonal Trust on Workplace Gossip" by Lea Ellwardt, Rafael Wittek, and Rudi Wielers, published in the Journal Group and Organization Management (http://intl-gom.sagepub.com), has received the journal's 2012 best paper award in the category "micro level studies".

This study developed and tested a relational theory of positive and negative gossip about managers. It is argued that spreading information about managers depends on trust in organizations, more specifically the employees’ generalized and interpersonal trust in managers and colleagues. Hypotheses were tested by conducting two studies in a medium-sized Dutch child care organization, namely, an employee survey (N = 132) and a network study at two sites (N = 58). Multiple regressions and cross-sectional social network analysis (exponential random graph modeling [ERGM]) revealed that negative gossip about managers increases when employees have low trust, nonfriendly relationships, and infrequent contact with the managers. This effect is further enhanced when contactsbetween employees are trusting and frequent. Implications for theories about management and organizations are discussed.

Ellwardt, L., R. Wittek, R. Wielers (2012). Talking About the Boss: Effects of Generalized and Interpersonal Trust on Workplace Gossip. Group and Organization Management 37 (4): 519 - 547

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 10 december 2020

  Aletta Jacobsleerstoelen: 15 vrouwelijke hoogleraren aangesteld

  Op Internationale Vrouwendag dit voorjaar kondigde rector magnificus Cisca Wijmenga aan dat de RUG vijftien leerstoelen creëert voor vrouwelijke hoogleraren; de Aletta Jacobsleerstoelen. Vijftien hoogleraren zullen binnenkort starten. De RUG is nu...

 • 03 december 2020

  Eredoctoraat RUG voor Feike Sijbesma

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verleent op vrijdag 22 januari 2021 een eredoctoraat aan Feike Sijbesma. De voormalige CEO van DSM ontvangt het eredoctoraat uit handen van Rector Magnificus Cisca Wijmenga tijdens de speciale Nobellaureaten...

 • 01 december 2020

  Integratie van nieuwkomers staat bijna stil

  De lockdown in maart 2020 was voor iedereen in Nederland moeilijk, maar zeker ook voor nieuwkomers: zij hadden 50% minder contacten dan daarvoor. Het gevolg is dat ze zich eenzamer voelen en hun integratie in de samenleving op dit moment bijna...