Bas Heijne in debat met Honours studenten over eeuwenoude en nieuwe ideeën over de ideale samenleving

18 juni 2013

Bas Heijne, schrijver en columnist voor NRC Handelsblad, heeft op dinsdag 4 juni gediscussieerd met de studenten van het Honours College in het kader van de verdiepende module: Ideals and Utopia's (docent: dr. Margriet Hoogvliet). Het onderwerp was in het kort "Eeuwenoude en nieuwe ideeën over de ideale samenleving".

De titel van het college Ideals and Utopia’s is een quote van Heijne. Het college maakt onderdeel uit van het tweede jaar van het Bachelor Honours College en is gebaseerd op literatuur van de Oudheid, de Middeleeuwen en de Renaissance. Tijdens de bijeenkomst zijn de onderwerpen van de eind-essays van de studenten besproken. Enkele interessante discussieonderwerpen: persoonlijke utopieën, het Chinees Confucianisme en de relevantie van historische utopieën voor ons hedendaagse leven. Heijne verrijkte de avond met zijn persoonlijke ervaringen en refereerde aan interviews die hij in het verleden hield, waaronder die met Michel Sandel, filosoof en hoogleraar aan Harvard University. Ook gevoelige onderwerpen werden niet gemeden, zoals een betoog voor anarchisme.

Verder werden algemene zaken besproken met betrekking tot het schrijven van essays. Hierbij werd in gegaan op het kritische karakter van deze schrijfvorm, waarbij balans en gewicht van verschillende standpunten in acht moeten worden genomen. De algemene conclusie van de avond: Bas Heijne’s bijdrage werd zeer gewaardeerd door de studenten en, meer inhoudelijk: we moeten onze idealen met elkaar bespreken.

Mw. E.M. Feringa

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37