Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Artikel over 'churn' - klanten die dreigen weg te gaan, wint wetenschapsprijs (Risselada, Verhoef & Bijmolt)

06 juni 2013
Risselada, Verhoef en Bijmolt
Risselada, Verhoef en Bijmolt

Met ‘Houdbaarheid van churnvoorspellingsmodellen’ wonnen Hans Risselada, Peter Verhoef en Tammo Bijmolt van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde de Wetenschapsprijs 2013 van de MOA, Center for Information Based Decision Making & Marketing Research. MOA is een vereniging van bedrijven en instellingen die zich bezighouden met Market Research en Marketing Intelligence. De MOAwards zijn de belangrijkste prijzen voor marktonderzoekers, bureaus en organisaties en werden dit jaar uitgereikt op 5 juni.

'Uiterst relevant'
Het winnende artikel van Risselada, Verhoef en Bijmolt, dat werd opgenomen in het MOA Jaarboek, is volgens de jury helder en leesbaar geschreven, en behandelt een actueel en uiterst relevant onderwerp voor CRM en customer lifetime value. Juryvoorzitter Hester van Herk: “Deze modellen voorspellen wanneer en welke klanten dreigen weg te gaan. Een belangrijk onderwerp voor marketeers en organisaties.”

Zie ook: www.moawards.nl

Jury Rapport
De jury maakt een keus voor de beste wetenschappelijke verhandeling over het vakgebied, die een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vakgebied. In het jury rapport 2013 valt te lezen: "Allereerst valt op dat dit methodologische artikel zo helder en leesbaar geschreven is. Het betreft hier een actueel en uiterst relevant onderwerp voor CRM en het berekenen van customer lifetime value (CLV) in het bijzonder, namelijk: het goed voorspellen van churnkansen. Door het gebruik van twee grote datasets wordt door de auteurs goed inzicht gegeven in de houdbaarheid van verschillende churnmodellen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn zeer belangrijk voor de praktijk, omdat de noodzaak wordt aangegeven om al na enkele perioden nieuwe churnmodellen te schatten. Het veronderstellen van een constante churnkans blijkt riskant. Tenslotte dient opgemerkt te worden dat deze studie een goede mix betreft van onderzoek en marketing praktijk, en marktonderzoekers een bruikbaar inzicht geeft in deze complexe methodiek."

Laatst gewijzigd:26 juli 2017 12:00

Meer nieuws

 • 13 november 2018

  Best Working Paper Award voor Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum

  Drijfhout, Van Doorn en Van Ittersum willen bijdragen aan de strijd tegen de wereldwijde voedselverspilling door consumenten bewuster te maken van hun (verspillende) gedrag. Zij onderzoeken daartoe de besluitvorming van consumenten bij het kopen, consumeren...

 • 07 november 2018

  Financial giants can have a pivotal role for climate stability

  Financial institutions, such as banks and pension funds, have a key role to play in efforts to avoid dangerous climate change. And it is not only about redirecting investments to renewable energy and low-carbon businesses, but also to bolster the resilience...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...