Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 18

01 mei 2013

Pauselijke politieke propaganda via de fresco’s van Rafaël en Romano

Ter ondersteuning van hun positie als vertegenwoordiger van het hoogste gezag bedreven de pausen in de vijftiende en zestiende eeuw politieke propaganda via de kunstwerken van Rafaël en Giulio Romano. Als hoofd van de Kerk claimden zij boven de wereldlijke macht van keizers en koningen te staan. Jan de Jong, universitair docent Kunstgeschiedenis van de vroeg moderne tijd, toont dit aan in zijn pas verschenen boek 'The Power and the Glorification. Papal Pretensions and the Art of Propaganda in the Fifteenth and Sixteenth Centuries'.lees verder


Onderzoek

Acht ton voor onderzoek naar digitalisering van het nieuws

Het Centre for Media and Journalism Studies van de Rijksuniversiteit Groningen en de leerstoelgroep Journalistiek van de Vrije Universiteit Amsterdam krijgen samen 790.000 euro voor onderzoek naar hoe journalisten hun informatie optimaal kunnen aanbieden nu de nieuwsgewoonten van het publiek veranderen. In het onderzoek zullen ze samenwerken met kranten van De Persgroep, de Noordelijke Dagblad Combinatie en programma’s van NOS Nieuws, Nieuwsuur, EénVandaag, Buitenhof, EO en NCRV. Het bedrag komt uit het topsectorprogramma Creatieve Industrie van NWO en van de deelnemende media. › lees verder


Promoties

Nieuwe formule meet langetermijneffect geneesmiddel

Voortdurend worden er nieuwe geneesmiddelen ontwikkeld om de aan hart- en vaatziekten gerelateerde risicofactoren, zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol, te behandelen. In de testfase gaat men vervolgens na of het middel inderdaad doet wat het beoogt. Geneesmiddelenonderzoek laat echter zien dat dergelijke middelen niet altijd een beschermend effect op langere termijn hebben, zoals wel verwacht mag worden. Paul Smink ontwikkelde een nieuwe methode om het geneesmiddeleffect op lange termijn beter in te kunnen schatten. › lees verder

Samenwerking tussen bacteriën en gisten verder ontrafeld

Bacteriën en schimmels spelen een belangrijke rol bij infecties in het menselijk lichaam. Dát bacteriën en schimmels samenwerken was al langer bekend. Door een geavanceerd communicatiesysteem is cel-cel-communicatie zelfs mogelijk zonder dat er sprake is van fysiek contact tussen de organismen. Maar hóe ze precies samenwerken, welke fysische en biochemische mechanismen optreden om interacties mogelijk te maken, was nog onbekend. Ekaterina Ovchinnikova onderzocht de hechtingskrachten tussen de infecties veroorzakende bacteriestammen Pseudomonas aeruginosa en Staphylococcus aureus en verschillende vormen van de gist Candida albicans. › lees verder

Hersenziekten eerder te diagnosticeren met FDG-PET scan

Vroege diagnose van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer is omdat de symptomen in het begin op elkaar kunnen lijken. Laura Teune deed onderzoek naar vroege onderlinge verschillen. Ze onderzocht hoe het gebruik van FDG-PET scans (PET-scans waarvoor de patiënt radioactieve glucose, toegediend krijgt) het glucosemetabolisme in de hersenen in beeld kan brengen. Teune ontdekte dat verschillende ziektebeelden verschillende ziekte-specifieke patronen laten zien. › lees verder

Slim plannen maakt netwerk flexibel

Promotie Eirini Kaldeli › lees verder

Nieuw uitleessysteem is betrouwbaar en nauwkeurig voor deeltjesversneller-experimenten

Promotie Ganesh Tambave › lees verder


Oratie

Machtige methoden

Het duffe imago van data-analisten is verleden tijd, stelt prof.dr. Jaap Wieringa, hoogleraar Onderzoeksmethoden in de Bedrijfskunde, in zijn oratie. Als gevolg van de enorme data-explosie die de laatste jaren heeft plaatsgevonden - ook wel aangeduid als de ‘Big Data revolutie’ - is de positie van de ‘data scientist’ flink verbeterd. In navolging van Harvard Business Review noemt Wieringa data-analist ‘de meest sexy baan van deze eeuw’. › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:16

Meer nieuws