Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ivan Gadourek overleden

01 mei 2013

Op 19 april jongstleden is Ivan Gadourek overleden. Van 1958 tot 1985 was hij als hoogleraar Sociologie verbonden aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Hij is 89 jaar geworden.

Ivan Gadoureks invloed op de Nederlandse sociologie kan niet worden overschat, evenmin als zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het Sociologisch instituut. Zijn engagement voor een democratische samenleving, zijn betrokkenheid bij studenten en zijn aimabele karakter zullen voor ons altijd een voorbeeld blijven.

Gadourek stond in Nederland aan de wieg van de huidige, op empirische justificatie gerichte sociologie.  Zijn overtuiging dat wetenschappelijke uitspraken empirisch onderbouwd behoren te zijn, bracht hem ertoe grootschalige databestanden te verzamelen en met statistische methoden te analyseren. Daarmee liep hij vooraan mee met de ontwikkeling van het vak. In de ontwikkeling van de Nederlandse sociologie speelde Gadourek een sleutelrol. Door zijn onderzoek, en door de inspanningen van 'leerlingen' als Wippler en Peschar, neemt de Nederlandse sociologie nu internationaal een vooraanstaande positie in.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...