Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

Ivan Gadourek overleden

01 mei 2013

Op 19 april jongstleden is Ivan Gadourek overleden. Van 1958 tot 1985 was hij als hoogleraar Sociologie verbonden aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. Hij is 89 jaar geworden.

Ivan Gadoureks invloed op de Nederlandse sociologie kan niet worden overschat, evenmin als zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het Sociologisch instituut. Zijn engagement voor een democratische samenleving, zijn betrokkenheid bij studenten en zijn aimabele karakter zullen voor ons altijd een voorbeeld blijven.

Gadourek stond in Nederland aan de wieg van de huidige, op empirische justificatie gerichte sociologie.  Zijn overtuiging dat wetenschappelijke uitspraken empirisch onderbouwd behoren te zijn, bracht hem ertoe grootschalige databestanden te verzamelen en met statistische methoden te analyseren. Daarmee liep hij vooraan mee met de ontwikkeling van het vak. In de ontwikkeling van de Nederlandse sociologie speelde Gadourek een sleutelrol. Door zijn onderzoek, en door de inspanningen van 'leerlingen' als Wippler en Peschar, neemt de Nederlandse sociologie nu internationaal een vooraanstaande positie in.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...