Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Oratie dhr. prof.dr. J.E. Wieringa: Machtige methoden

07 mei 2013


Wanneer: dinsdag 07-05-2013
Aanvang: 16.15 uur
Oratie: dhr. prof.dr. J.E. Wieringa, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Machtige methoden
Leeropdracht: Onderzoeksmethoden in de Bedrijfskunde
Faculteit: Economie en Bedrijfskunde


Jaap Wieringa
Jaap Wieringa

Het duffe imago van data-analisten is verleden tijd, stelt prof.dr. Jaap Wieringa in zijn oratie. Als gevolg van de enorme data-explosie die de laatste jaren heeft plaatsgevonden - ook wel aangeduid als de ‘Big Data revolutie’ - is de positie van de ‘data scientist’ flink verbeterd. In navolging van Harvard Business Review noemt Wieringa data-analist ‘de meest sexy baan van deze eeuw’.

Nog niet zo heel lang geleden had database-analyse binnen veel organisaties een stoffig imago. Op z’n best werden analisten welwillend beschouwd als wat wereldvreemde bollebozen die in een hoekje van het bedrijf stilletjes zaten weggedoken achter hun beeldschermen. De impact van hun werk op de bedrijfspraktijk werd als marginaal gezien.

Dat beeld klopt niet meer, aldus Wieringa. Zo heeft McKinsey Global Institute becijferd dat bedrijven die slimmer gebruikmaken van de inzichten die voortvloeien uit analyse van ‘Big Data’, hun resultaat in sommige branches met maar liefst zestig procent kunnen verbeteren. Het gevolg is dat er uitstekende carrièrekansen zijn ontstaan voor ‘data scientists’: analisten die niet alleen statistische en econometrische methoden tot in de puntjes beheersen, maar ook gesprekspartner zijn op strategisch niveau.

McKinsey voorspelt dat in de Verenigde Staten over vijf jaar een tekort bestaat van 140.000 tot 190.000 medewerkers die beschikken over zeer goede analytische vaardigheden. In Harvard Business Review wordt ‘data scientist’ niet voor niets bestempeld als ‘de meest sexy baan van deze eeuw’.

Wieringa gaat in zijn oratie in op de uitdagingen en kansen die deze belangrijke ontwikkeling in de beschikbaarheid van data biedt voor het bedrijfskundige wetenschappelijke onderzoek. Daarnaast onderstreept hij het belang van goed onderwijs op het gebied van onderzoeksmethoden, om bedrijfskundestudenten voor te bereiden op de uitstekende mogelijkheden van de data-intensieve bedrijfspraktijk.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...

 • 10 januari 2019

  Gemeentelijke woonlasten stijgen fors door hogere afvalstoffenbelasting

  De gemeentelijke woonlasten stijgen dit jaar flink meer dan voorgaande jaren. Huurders betalen 5,4 procent meer, eigenaar-bewoners 4,3 procent. De stijging wordt veroorzaakt doordat de landelijke overheid de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt...