Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Multimedia-project De Kunst van het Opvoeden

01 mei 2013
de kunst van het opvoeden

Het multimedia-project De Kunst van het Opvoeden is eind april gestart. Het is geïnspireerd op het boek Het verlangen naar opvoeden. Over de groei van de pedagogische ruimte in Nederlands sinds de Gouden Eeuw tot omstreeks 1900 van prof.dr. Jeroen J.H. Dekker, hoogleraar Grondslagen van de Pedagogiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Activiteiten

  • Donderdag 25 april op Ned. 2 van 19.25: start van de 8-delige televisieserie bij de NTR (wekelijks tot en met 13 juni op donderdag).
  • Vrijdag 26 april op Radio 5 tussen 18.00 en 19.00 uur: start van een serie wekelijkse radio-uitzendingen bij de NTR - Familie Nederland .
  • Op Wetenschap24: toelichtingen op het thema.
  • Op de NTR-Thuisacademie: een opvoedcursus in 10 stappen.
  • Zondag 28 april t/m 15 september 2013: tentoonstellingen in het Dordrechts Museum, galerie De Compagnie en Huis Van Gijn.
  • Woensdag 8 mei: opening van de tentoonstelling in Slot Zuylen in Oud-Zuilen (bij Utrecht).

Thema’s van de achtdelige NTR-televisieserie

  1. Wanneer remt de angst van de ouders de ontwikkeling van het kind?
  2. Wat verwachten we van onze kinderen?
  3. Wat zou beter zijn, een vrije of een strenge opvoeding?
  4. Hebben kinderen perse een vader en een moeder nodig?
  5. Hoe belangrijk is school?
  6. Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?
  7. Spelen onze kinderen nog wel genoeg?
  8. Wat betekent een vader voor zijn zoon?

Tentoonstelling Dordrechts Museum

De tentoonstelling in het Dordrechts Museum toont op een groot aantal schilderijen thema’s die ook in de televisieserie aan bod komen, zoals familie, moederschap & vaderschap, ideale opvoeding, ‘soo d’ouden songen…’, school, veiligheid, en spelen & feest. Het thema school wordt verzorgd door het Nationaal Onderwijsmuseum. De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late 16de eeuw tot nu. De hoeveelheid kunstwerken in de tentoonstelling rond kinderen en opvoeden en de hoge kwaliteit daarvan zijn uniek voor Nederland. Werken van onder meer Jan Steen, Jacob Cuyp, Rembrandt, Ferdinand Bol, Arent de Gelder, Gerard Terborch, Cornelis Troost, David Bles, Jozef Israëls, Jacob Maris en Jan Sluijters laten zien dat het verlangen naar opvoeden structureel is voor de geschiedenis van Nederland.

Het boek

Het boek bevat een mentaliteitsgeschiedenis van opvoeding en kind op basis van een variëteit aan bronnen, waaronder een groot aantal schilderijen en tekeningen. Dekker adviseerde de NTR bij het maken van een televisieserie, en het Dordrechts museum bij het opzetten van een tentoonsteling over het thema De kunst van het opvoeden. Hij participeerde tevens in een van de afleveringen van de Tv-serie, evenals Dr. Laura Batstra, verbonden aan de vakgroep Orthopedagogiek. Verder is hij medeauteur, met Jack Fila en Yolande Wildschut, van het deze week te verschijnen boek De Kunst van het Opvoeden (Zutphen: De Walburg Pers).

Websites

www.ntr.nl/dekunstvanhetopvoeden

www.dordrechtsmuseum.nl/de-kunst-van-het-opvoeden

www.slotzuylen.nl

www.walburgpers.nl

Laatst gewijzigd:26 juli 2021 07:34

Meer nieuws

  • 05 maart 2024

    'Ook grijze muizen kunnen creatief zijn'

    Organisatiepsycholoog Eric Rietzschel onderzoekt creativiteit op de werkvloer. Volgens hem helpt creativiteit ons om verder te komen, maar is er ook een negatieve kant.

  • 31 januari 2024

    Laura Batstra strijdt op social media tegen stoornisdenken 

    Hoogleraar orthopedagogiek Laura Batstra zet zich in tegen stoornisdenken en overmedicalisatie. Dat doet ze onder andere door posts op social media. Hoewel het soms vechten tegen de bierkaai lijkt, gelooft Batstra dat een hoop kleine acties...

  • 26 januari 2024

    Vader in de gevangenis: Wat voor impact heeft dat op het gezin?

    Hoewel zo’n 28.300 kinderen in Nederland een vader in de gevangenis hebben, is er slechts beperkt onderzoek naar de impact hiervan op het gezin gedaan. Socioloog Simon Venema − onderzoeker bij Verslavingszorg Noord Nederland en verbonden aan de...