Honours-traject Filosofie van start

25 april 2013

Dit academiejaar biedt onze faculteit voor het eerst een eigen programma aan binnen het Honours College.

Hierbij volgen excellente Bachelor-studenten van andere faculteiten naast hun eigen opleiding extra vakken filosofie. Om deze combinatie mogelijk te maken, worden de lessen 's avonds georganiseerd. Bovendien trekt het Honours College ook internationale studenten aan en daarom wordt het volledige programma in het Engels aangeboden. Op dinsdag 23 april 2013 ging het Honours-traject Filosofie van start.

De zesentwintig geselecteerde studenten kwamen voor het eerst samen in het torentje van het Academiegebouw. Om de kennismaking vlotter te laten verlopen en om deze gelegenheid een feestelijk tintje te geven, had de trajectcoördinator Arnold Veenkamp voor een Italiaans buffet gezorgd. Onze nieuwe decaan Lodi Nauta was ook aanwezig om de studenten van harte welkom te heten. Daarna kon het echte werk beginnen: de studenten verplaatsten zich naar de Zernikezaal om er hun eerste college bij te wonen.

Wetenschapswoordwolk

Hun eerste vak is Wetenschapsfilosofie en dit wordt gedoceerd door Sylvia Wenmackers, een postdoc aan onze faculteit. De les werd afgetrapt met een opwarmingsoefening (associaties bij het woord "wetenschap") en de studenten kregen een vragenlijst om hun eigen (impliciete) filosofie van de wetenschap te bepalen. Daarna werd er dieper ingegaan op het demarcatievraagstuk - de vraag "wat is wetenschap?" - en diverse filosofische visies hierop kwamen aan bod. Er werd ook een fragment getoond van een stand-up comedian, die zijn mening gaf over wetenschap en pseudowetenschap: dit leverde genoeg stof om de afsluitende discussie op gang te brengen.

Het Honours-programma Filosofie is dus goed van start gegaan en wij wensen onze Honours-studenten een heel boeiende en inspirerende ervaring toe aan onze Faculteit! Ben je geïnteresseerd om dit traject volgend jaar te volgen? Kijk voor meer informatie op deze pagina...

Laatst gewijzigd:22 september 2014 12:19