Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 15

10 april 2013
Unifocus 10 april
Unifocus

Opinie

‘Langer werken stelt ook meer eisen aan werkgevers’

Langer werken is veel meer dan een kwestie van het uitstellen van de pensioengerechtigde leeftijd. Werkgevers hebben er veel bij te winnen om zich meer in te zetten voor duurzame productiviteit van hun medewerkers, vindt Johan Groothoff, hoogleraar Arbeid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050)361 2200


Promoties

Gebruik van hersenapparaten voor zelfverbetering geanalyseerd

Zorg dragen voor jezelf wordt steeds vaker geïnterpreteerd als zorg dragen voor je brein. Naast pillen, boeken, voedingsmiddelen en games voor een ‘beter brein’, zijn er ook diverse apparaten op de markt waarmee mensen hun eigen hersenen kunnen stimuleren. Deze apparaten worden aangeboden voor klachten variërend van stress, burn-out, angst, depressie, of ADHD tot het verbeteren van de cognitieve of creatieve vermogens. Ze werken met licht en geluid, elektrische of magnetische stimulatie, of met feedback op de hersengolfactiviteit. Jonna Brenninkmeijer onderzocht de historische achtergrond en het eigentijdse gebruik van deze apparaten en concludeert dat het gebruiken van hersenapparaten om het zelf te verbeteren of te begrijpen een nieuwe vorm van zelf constitueert. › lees verder

HPV-vaccinatie 12-jarige meisjes is kosteneffectief

Vaccinatie van 12-jarige meisjes tegen het humaan papillomavirus (HPV) dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken, blijkt effectief en kosteneffectief te zijn. UMCG-onderzoeker Tjalke Westra rekende met behulp van modellen de lange termijn effecten door van verschillende HPV-vaccinatiescenario’s waarvoor hij een unrestricted educational grant kreeg van GlaxoSmithKline in Zeist. › lees verder

Beter inzicht in behandeling van niet-kleincellige longkanker

Longkanker komt veel voor in de westerse wereld en is verantwoordelijk voor het grootste aantal kankergerelateerde sterftegevallen. UMCG-onderzoeker Kaamar Azijli bestudeerde moleculaire mechanismen van het medicijn TRAIL die de behandeling van niet-kleincellige longkanker mogelijk kunnen verbeteren. › lees verder

Het heelal analytisch benaderd

Promotie Esra Russel › lees verder

Evolutionair verband tussen macrofaag migratie inhibitie factor en bacteriële enzymen in de tautomerase superfamilie

Promotie Anna Wasiel › lees verder

Multifunctionele materialen maken door dunne lagen nauwkeurig te stapelen

Promotie Naureen Akhtar › lees verder

Kritiek op de baas vriendelijk verpakken

Promotie Jana Niemann › persbericht


Oratie

De klinische neurochirurgie in een veranderend landschap

In zijn oratie gaat prof.dr. Rob Groen in op de ontwikkelingen binnen het vakgebied van de klinische neurochirurgie. De neurochirurgie vindt tegenwoordig in belangrijke mate plaats vanuit multidisciplinaire werkgroepen, waarin de indicaties voor behandeling worden gesteld. Daardoor is de case-load van de neurochirurg op complexe onderdelen afgenomen, zoals patiënten met neurovasculaire afwijkingen (AVM en aneurysma) en van patiënten met bepaalde tumoren van de schedelbasis. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Wat wikipedia je niet vertelt over… Alan Turing - Bennie Mols

15 april 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Hier waak ik! Over mens en huisdier: Het virtuele huisdier - Gust De Meyer

16 april 2013lees verder

Studium Generale Groningen ism. Faculteit Wijsbegeerte, Groninger Forum en Scholtens + De Slegte

Groningse Nacht van de Filosofie - mmv. oa. Stine Jensen, Maxim Februari, Désanne van Brederode, Rob Wijnberg, Coen Simon

18 april 2013 › lees verder

Spraakmakende Boeken

Prof.dr. Hub. Hermans over ‘De nacht der tijden’ van Antonio Muñoz Molina

18 april 2013 › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws