Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 14

03 april 2013
Unifocus 3 april
Unifocus

RUG start crowdfunding voor onderzoek naar Noordse stern

De Noordse stern is een sensationele vogel. Ieder jaar vliegt hij 70.000 km, van de Noordpool naar de Zuidpool en weer terug. Als geen andere vogel komt de Noordse stern in aanraking met de wereldwijde klimaatveranderingen. Maarten Loonen, wetenschapper aan het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, wil de vliegroutes in kaart brengen en zet daarvoor, samen met het Ubbo Emmius Fonds van de Rijksuniversiteit Groningen, een nieuw middel in: crowdfunding. Hij heeft 40.000 euro nodig om de vogels met geolocators uit te rusten en te volgen. › lees verder


Promoties

Genen en hersenactiviteit bestudeerd bij depressieve patiënten

Om een depressie goed te kunnen behandelen, is inzicht nodig in het ontstaan ervan. Erfelijkheid en omgevingsfactoren spelen een rol bij depressie, maar de onderliggende mechanismen zijn nog onbekend. UMCG-onderzoeker Esther Opmeer gebruikte gegevens over hersenactiviteit en genetica van deelnemers aan de Nederlandse Studie naar Depressie en Angststoornissen (NESDA) om hier meer zicht op te krijgen. Bij het zien van negatieve plaatjes vond Opmeer dat de hersenen van depressieve patiënten meer activiteit laten zien in gebieden betrokken bij aandacht geven, dan niet-depressieve patiënten. Tijdens het zien van positieve plaatjes zijn die gebieden juist minder actief. › lees verder

Nieuwe techniek voor opsporen vroege nierschade bij diabetes

Analyse van eiwitten en collageenfragmenten in de urine is een bruikbare methode om al vroeg de diagnose te kunnen stellen van nierschade bij patiënten met diabetes. UMCG-onderzoeker Alaa Alkhalaf denkt dat het daarmee in de toekomst mogelijk wordt om diabetespatiënten met een verhoogd risico op nierschade tijdig te behandelen en regelmatig te controleren. De analyse van eiwitten en collageenfragmenten in urine die Alkhalaf ontwikkelde maakt gebruik van proteomics-technieken. Meer onderzoek is nodig om te kijken of het routinematige gebruik van deze techniek bij patiënten met diabetes een zinvolle en kosteneffectieve benadering is. › lees verder

Hoe kan revalidatie na beenamputatie mensen helpen om weer te leven?

In Nederland is 80% van de mensen die een beenamputatie ondergaat ouder dan 65 jaar. UMCG-onderzoeker Lauren Fortington onderzocht hoe en in welke mate het oudere mensen na een beenamputatie mogelijk wordt gemaakt om te leven. Zij stelt dat revalidatie na de beenamputatie verder moet gaan dan alleen het been. › lees verder

Klinisch psychologische screeningsvragenlijsten niet zomaar geschikt voor het meten van individuele veranderingen

Danny Brouwer onderzocht de kwaliteit en evaluatie van vragenlijsten die gebruikt worden in de klinische psychologie. Hij laat zien dat de betrouwbaarheid van scores wisselt per meting en dat screeningsvragenlijsten hierdoor niet zomaar geschikt zijn om ook individuele veranderingen te meten, wat in de praktijk wel gebeurt. › lees verder

Afbraak collageen bij weefselregeneratie beter in kaart

De bio-polymeer collageen wordt veel gebruikt als bouwsteiger voor weefselregeneratie. Implantatie van collageen veroorzaakt reacties tegen de lichaamsvreemde stof, die uiteindelijk zorgen voor de ontbinding ervan. UMCG-onderzoeker Adam Ye onderzocht hoe de afbraak van collageen zo gereguleerd kan worden dat de snelheid ervan overeenkomt met de opbouw of regeneratie van het nieuwe weefsel. › lees verder

Computers kunnen met slechts één component zinnen ontleden en produceren

Promotie Daniël de Kok. › lees verder

Materiaaleigenschappen bioplastic onderzocht

Promotie Bilal Niazi › lees verder

Beter begrip van copositieve optimalisatie

Promotie Peter Dickinson › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Droomvlucht: Sander Koenen in gesprek met André Kuipers

8 april 2013lees verder

Studium Generale Groningen

Hier waak ik! Over mens en huisdier: Van nutsdier tot geliefde huisgenoot - Peter Koolmees

9 april 2013lees verder

Studium Generale Groningen

Sex: Seksverslaving - Gertjan van Zessen

10 april 2013lees verder

Studium Generale Groningen ism. Faculteit Wijsbegeerte

Aspacia Lecture: John, Jane, Yasser, Yasmin. How implicit biases influence our perception of others - Jennifer Saul

11 april 2013lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...