Dr. F.J. (Francjan) van Spronsen benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde

16 april 2013

Dr. F.J. van Spronsen is per 1 maart 2013 benoemd tot hoogleraar in de Kindergeneeskunde, in het bijzonder stoornissen in het aminozuur metabolisme, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het onderzoek van Van Spronsen op het gebied van de metabole ziekten is een speerpunt binnen de Kindergeneeskunde en het laboratorium voor de metabole ziekten. Hij onderzoekt de oorzaken en gevolgen van defecten in de aminozuurstofwisseling, waaronder het transport van aminozuren over de bloed-hersenbarrière en cerebrale processen en neurocognitieve gevolgen van het defect van de stofwisseling.

Francjan van Spronsen (Haarlem, 1961) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte promotieonderzoek op het gebied van phenylketonurie bij de vakgroep Metabole Ziekten van de afdeling Kindergeneeskunde in het UMCG en promoveerde in 1996 aan de RUG op het proefschrift getiteld “Phenylketonuria: implications of biochemical and clinical findings.” Een jaar later rondde hij zijn opleiding tot algemeen kinderarts af en kreeg de aantekening metabole ziekten. Naast zijn klinische taken heeft hij zich langere tijd beziggehouden met diverse taken binnen het onderwijsprogramma voor de Geneeskunde. Daarnaast is hij lid van verschillende (inter)nationale denktanks en commissies al dan niet gerelateerd aan metabole ziekten. Ook is hij voorzitter van de Adviescommissie Neonatale Screening voor Metabole ziekten en is hij betrokken bij wetenschappelijke adviescommissies van diverse patiëntenorganisaties.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:55
printOok beschikbaar in het: English