Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Dr. F.J. (Francjan) van Spronsen benoemd tot hoogleraar Kindergeneeskunde

16 april 2013

Dr. F.J. van Spronsen is per 1 maart 2013 benoemd tot hoogleraar in de Kindergeneeskunde, in het bijzonder stoornissen in het aminozuur metabolisme, bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Het onderzoek van Van Spronsen op het gebied van de metabole ziekten is een speerpunt binnen de Kindergeneeskunde en het laboratorium voor de metabole ziekten. Hij onderzoekt de oorzaken en gevolgen van defecten in de aminozuurstofwisseling, waaronder het transport van aminozuren over de bloed-hersenbarrière en cerebrale processen en neurocognitieve gevolgen van het defect van de stofwisseling.

Francjan van Spronsen (Haarlem, 1961) studeerde geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verrichtte promotieonderzoek op het gebied van phenylketonurie bij de vakgroep Metabole Ziekten van de afdeling Kindergeneeskunde in het UMCG en promoveerde in 1996 aan de RUG op het proefschrift getiteld “Phenylketonuria: implications of biochemical and clinical findings.” Een jaar later rondde hij zijn opleiding tot algemeen kinderarts af en kreeg de aantekening metabole ziekten. Naast zijn klinische taken heeft hij zich langere tijd beziggehouden met diverse taken binnen het onderwijsprogramma voor de Geneeskunde. Daarnaast is hij lid van verschillende (inter)nationale denktanks en commissies al dan niet gerelateerd aan metabole ziekten. Ook is hij voorzitter van de Adviescommissie Neonatale Screening voor Metabole ziekten en is hij betrokken bij wetenschappelijke adviescommissies van diverse patiëntenorganisaties.

Laatst gewijzigd:25 februari 2015 15:55

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...