Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Johan Groothoff: ‘Langer werken stelt ook meer eisen aan werkgevers’

08 april 2013

Langer werken is veel meer dan een kwestie van het uitstellen van de pensioengerechtigde leeftijd. Werkgevers hebben er veel bij te winnen om zich meer in te zetten voor duurzame productiviteit van hun medewerkers, vindt Johan Groothoff, hoogleraar Arbeid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Johan Groothoff
Johan Groothoff

‘Veroudering is onvermijdelijk voor iedereen die werkt, maar voltrekt zich niet bij elk individu op dezelfde wijze. Sommige oudere mensen zijn nog heel fit, maar de meesten lopen één of meerdere beperkingen op waarmee zijzelf en hun werkgever rekening moet houden. In algemene zin neemt de belastbaarheid van mensen na hun veertigste langzaam af. De vraag is dan hoe je productiviteit zo goed en slim mogelijk organiseert.’

Nadruk op eigen verantwoordelijkheid

Groothoff constateert dat steeds meer verantwoordelijkheid voor voortdurende productiviteit bij de werknemer wordt gelegd. ‘We noemen dat empowerment, mensen bewust maken van het belang van hun eigen verantwoordelijkheid voor hun gezondheid.’ De vraag is echter of iedereen in de samenleving die verantwoordelijkheid ook echt aankan. Een deel van de bevolking kan weinig met die gewenste houding en dat stemt Groothoff zorgelijk. ‘Veel mensen, soms lager opgeleid, hebben nooit de vermogens ontwikkeld om hun leven zo bewust te sturen. Kun je het resultaat dan wel zo nadrukkelijk aan zulke kwetsbare groepen overlaten?’

Jaargesprekken

Groothoff vindt dat werkgevers nadrukkelijker instrumenten als jaargesprekken moeten gebruiken om de vinger aan de pols te houden. ‘Wat gaat er goed en wat gaan we aanpassen? In sommige sectoren is dat meer zoeken dan in andere, maar het gaat om het gezamenlijke belang van werkgever en werknemer bij duurzame productiviteit.’

Verzuim voorkomen

Cruciaal daarbij is niet dat formulier, maar het contact. ‘Een goede chef vindt de rust om echt te luisteren naar zijn mensen. Werk is niet alleen iets wat je moet doen, het is ook iets waarover je moet praten.’ Het is evident dat dit niet altijd eenvoudig zal zijn, want hoe compenseer je dat vervolgens? ‘Niemand houdt van demotie of een teruggang in salaris. Maar werkelijk productief zijn, is ook samen vooruit kijken en bijvoorbeeld verzuim voorkomen.’

Zwaar werk

Er is maatwerk nodig per sector van de arbeidsmarkt, stelt Groothoff. De belasting van werknemers is per beroep anders, maar zwaar werk is lastig algemeen te benoemen. ‘De vakbeweging heeft daar een klassieke opvatting over, met een flinke nadruk op lichamelijk zwaar werk zoals bij stratenmakers en bouwarbeiders. Maar iemand die in korte tijd veel beslissingen moet nemen of structureel met hevige emoties te maken krijgt, wordt ook flink belast. Waar het om gaat is of je kunt schuiven met taken en hoe je reageert op de constatering dat een taak zwaar begint te vallen?’

Groothoff denkt dat er in veel beroepen nog flink te winnen valt. ‘In de bouw bijvoorbeeld staat lang niet iedereen op de steigers. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld geen baat bij iemand in de administratie die zelf weet hoe het is om te bouwen? We zien veel dat mensen na hun vijftigste niet meer op cursussen gestuurd worden, maar is het wel zo terecht om in hen niet meer te investeren? Hoe ga je om met de ervaring binnen jouw bedrijf?’

Curriculum Vitae

Johan Groothoff is als hoogleraar Arbeid en Gezondheid verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij is expert op het gebied van bedrijfsgeneeskunde en verzekeringsgeneeskunde. In 1986 promoveerde Groothoff aan de RUG op een proefschrift over indicatoren van arbeidsongeschiktheid, sterfte en gezondheid.

Zie voor meer informatie over dit onderwerp ook het persbericht: Handreiking duurzame inzetbaarheid voor oudere werknemers online

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:10
printView this page in: English

Meer nieuws