Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Invoering Questionmark Perception

20 maart 2013

Digitale toetsen worden aan de RUG met twee pakketten afgenomen. Naast de elektronische leeromgeving Blackboard ('Nestor') wordt Questionmark Perception (QMP) gebruikt. QMP is na een uitvoerige analyse van 15 toetspakketten in 2011 als meest geschikte toetspakket voor digitaal toetsen aan de RUG naar voren gekomen. De pakketten werden geëvalueerd op basis van ruim 100 criteria, verdeeld over de categorieën als Afname, Toetsontwikkeling, Techniek e.d. De vier beste pakketten werden daarop in een pilotfase met echte toetsen nader onderzocht. QMP voldeed het beste tijdens deze pilotfase. Het is een compleet pakket dat in 1988 op de markt verscheen. Sterke punten van QMP zijn o.a. de goede integratie met Blackboard, waardoor inschrijving in een Nestorcursus wordt overgenomen door QMP en na afloop van het tentamen de score van de student in het Grade Center van Blackboard wordt geplaatst. Studenten krijgen vanuit een Nestorcursus toegang tot de bijbehorende toets in QMP, waardoor toetsen in QMP op dezelfde manier kunnen worden aangeboden als toetsen in Blackboard.

QMP biedt ten opzichte van Blackboard een aantal voordelen, zoals centraal beheer van alle itembanken en toetsen, versiebeheer van toetsitems, archivering van toetsen en toetsresultaten, selectie van toetsitems op basis van een toetsmatrijs, mogelijkheden voor analyse van toetsen en toetsitems en import van tentamens uit Word-bestanden. Door toetsen vanuit QMP te printen is een combinatie van digitale toetsitembanken en papieren afname mogelijk, bijvoorbeeld voor zeer grote groepen waarvoor de huidige capaciteit in de Aletta Jacobshal te klein is.

Ondersteuning van toetsen in QMP wordt op twee niveaus geboden. Centrale ondersteuning vindt plaats via het ESI, decentrale ondersteuning ontvangen docenten van medewerkers van de eigen faculteit. De opleiding van deze ondersteuners is deze maand gestart.

De eerste toetsen in QMP zullen worden afgenomen door de opleiding Geneeskunde van de Faculteit Medische Wetenschappen, te beginnen in mei 2013. Daarna volgen toetsen van de faculteiten Letteren en Gedrags- en Maatschappijwetenschappen. In samenwerking met de distributeur van QMP, UP Learning, zijn onlangs de eerste trainingsbijeenkomsten gehouden.

Door: André Rosendaal

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:38

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...