Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 13

27 maart 2013
Unifocus 27 maart
Unifocus

Opinie

‘Historische kerkinterieurs moeten krachtiger worden beschermd’

Een popconcert of nieuwjaarsreceptie in de kerk? Tegenwoordig kijkt niemand daar nog van op. Kerkgemeenten krimpen snel en hebben grote financiële tekorten. Nevenactiviteiten maken onderhoud en beheer van de kerk mogelijk, maar daarbij wordt het interieur van de kerk vaak opgeofferd. En dat terwijl we daar juist enorm zuinig op moeten zijn, vindt Justin Kroesen, RUG-deskundige op het gebied van historische kerkinterieurs. ‘Veel oude kerken zijn culturele tijdmachines. Stap het gebouw binnen en de geschiedenis ontrolt zich voor je ogen als een driedimensionaal archief.’ Bekijk de rondleiding van Kroesen in het kerkje van Midwolde in het videomagazine Unifocus van vandaag. › lees verder

Contact: Justin Kroesen, (050)363 4587, j.e.a.kroesen@rug.nl


Promoties

Eiwitmarkers voorspellen terugkeer stembandkanker na bestraling

Om de behandeling van kanker aan de stembanden voor individuele patiënten te verbeteren is het gewenst te kunnen voorspellen of de tumor reageert op een bepaald soort behandeling. UMCG-promovendus Michiel Schrijvers vond dat bepaalde eiwitmarkers verband houden met betere lokale controle na bestraling, en andere met het optreden van uitzaaiingen in lymfeklieren. › lees verder


Oratie

De rechtsvorm van de onderneming in beweging

Hylda Boschma bespreekt in haar oratie de twee hoofdrolspelers op het toneel van Nederlandse ondernemingsvormen - de kapitaalvennootschappen en de personenvennootschappen. De grensoverschrijdende omzetting van kapitaalvennootschappen dient volgens Boschma door de Nederlandse wetgever in goede banen te worden geleid. Bij het ontwerpen van een nieuwe, moderne wettelijke regeling van personenvennootschappen moet volgens haar voor een stapsgewijze innovatie worden gekozen. Hierbij heeft het de eerste prioriteit dat ook aan gebruikers van personenvennootschappen de mogelijkheid wordt geboden om hun persoonlijke aansprakelijkheid uit te sluiten. › lees verder


Personalia

Luis Lobo-Guerrero hoogleraar Geschiedenis en theorie van internationale betrekkingen

Dr. Luis Lobo-Guerrero is aan de Faculteit der Letteren benoemd tot hoogleraar Geschiedenis en theorie van internationale betrekkingen. Lobo-Guerrero zal zich richten op global governance, waarbij hij voortbouwt op zijn onderzoek naar de complexe verbanden tussen nationale en internationale rechtsorde. Op het terrein van internationale betrekkingen en internationale organisatie heeft de RUG een unieke positie in Nederland. Aan de RUG werden de eerste zelfstandige bachelor- en masteropleidingen op dit gebied aangeboden. › lees verder


Diversen

Gronings duo door selectie NWO Bessensap Filmwedstrijd

De Groningse wetenschapper Arjen Dijkstra en filmmaker Yoran Staas hebben één van vijf winnende ideeën ingestuurd naar de NWO Bessensap Filmwedstrijd. Ze mogen nu een film maken die wordt vertoond op de volgende Bessensap-bijeenkomst, de jaarlijkse ontmoeting tussen wetenschap en pers die op 10 juni plaatsvindt in het Haagse Museon. Dijkstra en Staas zijn verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, maar hun film zal gaan over de universiteit van Franeker, in de Gouden Eeuw het middelpunt van de wiskunde in de Nederlandse Republiek. › lees verder

De nieuwe Broerstraat 5 is uit

De nieuwe Broerstraat 5 is uit. Het aprilnummer van het alumnimagazine opent met twee rechters, die een bijdrage leveren aan het felle debat over de uitoefening van hun metier. Verder onder meer interviews met de directeur van Rutgers WFA - ‘het cultureel planbureau voor seksualiteit’ - en twee headhunters. Andere artikelen gaan over ‘gehumaniseerde’ koemelk voor flesvoeding, over Dode Zeerollen die door de RUG naar het Drents Museum gehaald worden en over de Noordse stern, die ieder jaar heen en weer trekt tussen de Noord- en de Zuidpool. Ook vertellen een alumnus in Mali en de Haagse wethouder Marnix Norder over hun leven en komt Volkskrantjournalist Bert Wagendorp met een sterk verhaal over zijn studietijd in Groningen.


Agenda

Studium Generale Groningen

Hier waak ik! Over mens en huisdier: Het knuffelhormoon - Nienke Endenburg

2 april 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Gripg-lecture: Judging music - Roger Scruton

3 april 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Humor Doesn’t Travel? Argentinean Comedy - Bombón: el Perro - Annelies van Noortwijk

4 april 2013 › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...