Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ssgNieuwsbrief voor de media nr. 12

20 maart 2013
Unifocus 20 maart
Unifocus

Opinie

‘Kerk gebaat bij charisma en eenvoud van paus Franciscus’

Paus Franciscus presenteert zichzelf aan de wereld als een kerkleider die soberheid prijst en daden boven woorden verkiest. Cultuurhistorica Mathilde van Dijk van de Rijksuniversiteit Groningen verwacht dat de Argentijnse paus zich zal richten op sociale rechtvaardigheid en flink op tafel zal slaan inzake de misbruikschandalen die de katholieke kerk recentelijk teisterden. Zijn moeilijkste klus wordt de hervorming van de kerkregering, de Vaticaanse curie. › lees verder

Contact: Mathilde van Dijk, (050)363 4584, mathilde.van.dijk@rug.nl


Promoties

Goede vooruitzichten voor spintronica in silicium

Spintronica is een nieuw concept voor de opslag en verwerking van digitale informatie. Het maakt gebruik van de spin van elektronen om digitale gegevens te representeren en is dus niet, zoals in de huidige technologie, gebaseerd op de elektrische lading van elektronen. Met behulp van elektronische, op spintronica gebaseerde componenten wordt het mogelijk nieuwe energiezuinige systemen te ontwikkelen waarin de niet-vluchtige opslag van data en snelle dataverwerking gecombineerd wordt. Het gebruik van silicium, het meest gangbare materiaal in elektronica, is hiervoor cruciaal. Sandeep Sharma deed onderzoek naar de belangrijkste bouwstenen van silicium spintronica, namelijk de creatie, detectie en manipulatie van spins in silicium bij kamertemperatuur. › lees verder

Nylon uit biomassa

In zijn dissertatie beschrijft dhr. Teddy experimentele onderzoek naar de omzetting van 5-hydroxymethylfurfural (HMF) naar caprolactam, de uitgangsstof voor nylon 6. Het HMF kan op zijn beurt weer gemaakt worden uit lignocellulosische biomassa, zoals hout of grasachtig afval, is dan dus een groen basismateriaal. › lees verder

Zuurstofgevoelige darmbacterie toch in te zetten bij chronisch ontstoken darm

UMCG-onderzoeker Tanweer Khan ontwikkelde een formule waarmee de nuttige darmbacterie F. prausnitzii tenminste 24 uur in leven kan blijven buiten het lichaam. Daardoor is deze bacterie wellicht in de nabije toekomst in te zetten als probioticum voor patiënten met een chronisch ontstoken darm. Normaal gesproken sterft de bacterie binnen twee minuten na blootstelling aan lucht. › lees verder

Beter protocol voor ontsmetting van endoscopen

Als een endoscoop niet goed schoongemaakt wordt bestaat de kans dat infecties van patiënt op patiënt worden overgedragen. UMCG-onderzoeker Julia Kovaleva bestudeerde welke bacterie de bron was voor een infectie onder verschillende patiënten en hoe flexibele endoscopen beter gedesinfecteerd kunnen worden. Een goede droogprocedure na de desinfectiefase blijkt hierbij van belang te zijn. › lees verder

Oorzaken bestralingsschade in borstkasgebied onderzocht

Bestraling van kanker in de borstkas (thorax) kan leiden tot levensbedreigende ademhalingsproblemen. UMCG-onderzoekster Ghazaleh Ghobadi stelt vast dat de schade veroorzaakt wordt door veranderingen in het hele systeem waarin de longen en het hart met elkaar verbonden zijn. › lees verder


Oratie

Er komt een vlieg bij de doctor

Ody Sibon legt in haar oratie uit waarom vooral de fruitvlieg geschikt is om zeldzame Parkinson-achtige aandoeningen te begrijpen en hoe fruitvliegonderzoek aan de basis kan staan voor therapie-ontwikkeling van tot nog toe onbehandelbare ziekten. Het DNA van de fruitvlieg lijkt verbazend veel op dat van de mens en veel principes in de vlieg zijn geconserveerd gebleven tijdens de evolutie. Heel veel kennis die noodzakelijk is voor een goede behandeling van patiënten is het resultaat van door nieuwsgierigheid gedreven puur fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Om uiteindelijk grote maatschappelijke problemen adequaat te kunnen oplossen zal er ook in de toekomst nog veel fundamenteel onderzoek nodig zijn. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Wat Wikipedia je niet vertelt over: Richard Feynman - Ad Lagendijk

25 maart 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Sex: Sex for Fun - Janniko Georgiadis

26 maart 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Kenniscafé: Hoe oud is dit bot? - Femke Kramer in gesprek met Hans van der Plicht, Mans Schepers en Gert Kortekaas

28 maart 2013 › lees verder

Spraakmakende Boeken

Lezing over Graham Swifts: 'Was je maar hier' door Hans Jansen

28 maart 2013 › lees verder

Lezing filosoof Roger Scruton

Alleen klassiek is echte muziek

3 april 2013 › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...