About usNews and EventsNews articles

Michel Doortmont benoemd tot Research Fellow aan University of Birmingham (UK) en Humboldt Universität Berlin

27 maart 2013

Dr. M.R. (Michel) Doortmont, FRGS (Universitair Hoofddocent Internationale Betrekkingen en Afrika Studies) is onlangs benoemd tot Research Fellow bij het Centre of West African Studies van de University of Birmingham (UK) voor de maand mei. Daarna is hij in juni en juli als Research Fellow en gast van de directeur verbonden aan het Internationales Geisteswissenschaftliches Kolleg Arbeit und Lebenslauf in globalgeschichtlicher Perspektive van de Humboldt Universität Berlin.

In het kader van een sabbatical Duurzame Geesteswetenschappen houdt dr. Doortmont zich in Birmingham bezig met beeldvorming en propaganda in het Brits Imperium rond de vorming van de moderne (koloniale) staat in de Goudkust (Ghana) en Mesopotamië (Irak) in de jaren 1920.

In Berlijn zal hij zich vooral richten op de completering van onderzoek naar elitevorming in West-Afrika vanaf de achttiende eeuw tot het midden van de twintigste eeuw in competitie en collaboratie tussen lokale Afrikaanse elitegroepen en Europese bezoekers en overheersers. Centraal daarin staat de rol van familienetwerken en huwelijksrelaties tussen Europeanen en Afrikanen als basis voor de vorming van moderne, mondiaal georiënteerde elites, die erin slagen over lange perioden (prekoloniaal, koloniaal, postkoloniaal) de nationale en internationale economie van de regio te domineren, alsmede een bestendige leidende rol in te nemen in de nationale politiek.

Het verblijf aan de Humboldt Universität staat tevens in het teken van een samenwerkings­overeenkomst voor de internationalisering van onderzoek in een project onder de titel Race, Gender, Culture: Creating Identities in Cross-cultural Historical Contexts. Dit project is in Groningen opgezet door dr. Marja van Tilburg (Geschiedenis) en dr. Doortmont en heeft als partners de Rijksuniversiteit Groningen, de University of York (UK), Università degli Studi di Verona en Humboldt Universität Berlin.

dr. M.R. (Michel) Doortmont

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:34