Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Ayanangsha Sen

18 maart 2013
Ayanangsha Sen
Ayanangsha Sen

Op 18 maart zal Ayanangsha Sen zijn proefschrift 'Heavy Ion Beam Transmission in the AGOR Cyclotron' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 16:15 uur

Promotores: S. Brandenburg, M.A. Hofstee

Transmissie van zware ionen in het AGOR-cyclotron

In het kader van het TRIµP-onderzoeksprogramma naar schending van fundamentele symmetrieën dat op het KVI wordt uitgevoerd, wordt het AGOR-cyclotron gebruikt om bundels zware ionen met een hoge intensiteit (3.1012 deeltjes per seconde) te produceren.

Typische voorbeelden zijn 208 Pb met een energie van 8 MeV/amu en 20 Ne met een energie van 25 MeV/amu. Gedurende de bundelontwikkeling voor deze experimenten werd geconstateerd dat vacuümverslechtering ten gevolge van bundelverlies (en een terugkoppeling tussen bundelintensiteit en vacuümverslechtering die daarvan het gevolg is) de maximaal haalbare bundelintensiteit.

Dit proefschrift beschrijft een studie naar de factoren die bijdragen aan het bundelverlies, met name de terugkoppelmechanismen, en daarnaast een verkenning van mogelijke methoden om de sterkte van deze terugkoppeling te verminderen en daarmee de maximaal mogelijke bundelintensiteit te verhogen.

Ayanangsha Sen (India, 1983) studeerde natuurwetenschappen aan het Indian Institute of Technology. Zijn promotieonderzoek werd gefinancierd door FOM en de EU.

Volledige tekst proefschrift
Volledige tekst proefschrift
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...