Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Daren Zhou

15 maart 2013
Daren Zhou
Daren Zhou

Op 15 maart zal Daren Zhou zijn proefschrift 'Partial-Wave Analysis and Spin Observables of Antiproton-Proton Scattering' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 14:30 uur

Promotor: R.G.E. Timmermans

Laag-energetische antiproton-protonverstrooiing

Met hernieuwde experimentele interesse in laag-energetische antiproton-protonverstrooiing als motivatie, hebben wij een nieuwe partiële golfanalyse ontwikkeld van alle antiprotonproton elastische- en ladingsuitwisselings-verstrooiingsdata met een antiproton laboratoriummomentum lager dan 925 MeV/c.

De theoretische bijdrage is verbeterd door voor de langeafstandsinteractie, naast de elektromagnetische potentiaal, ook de ladingsgeconjugeerde één- en twee-pion uitwisselingspotentiaal te gebruiken, die afgeleid is van de effectieve chirale Lagrangiaan van QCD. De korteafstandsinteracties, inclusief de koppeling met annihilatiekanalen, zijn geparametriseerd door een complexe randvoorwaarde bij een radius van 1.2 fm. De database bevat 3749 datapunten; de minimale X2 per vrijheidsgraad is X2 min/ N df = 1.048. De beschrijving van de experimentele data is uitstekend.

De polarisatie van een circulerende antiprotonbundel, verstrooid door een gepolariseerd protondoel, werd bestudeerd. Binnen een redelijke tijd bereikt de maximale transversale polarisatie waardes tussen −20% en 5%, terwijl de longitudinale polarisatie tussen −3% en 6% ligt.

Voorspellingen voor ongemeten spinobservabelen tot rang twee werden gegeven. De waardes van de polarisatieoverdrachtsparameters R t en At zijn, in het geval van ladingsuitwisseling, groot voor de must voorwaartse hoeken bij lage energie. Deze eigenschap zou gebruikt kunnen worden om gepolariseerde antineutronen te produceren. Extra spindata kunnen de analyse verder verbeteren, mits de data precies genoeg zijn. Het is interessant om de hier ontwikkelde methodes uit te breiden naar hogere energie, om naar quark-gluontoestanden te zoeken die voorspeld worden door niet-perturbatieve QCD.

Daren Zhou (China, 1976) studeerde natuurkunde in Groningen.

Proefschrift Daren Zhou
Volledige tekst proefschrift
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....