Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Daren Zhou

15 maart 2013
Daren Zhou
Daren Zhou

Op 15 maart zal Daren Zhou zijn proefschrift 'Partial-Wave Analysis and Spin Observables of Antiproton-Proton Scattering' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 14:30 uur

Promotor: R.G.E. Timmermans

Laag-energetische antiproton-protonverstrooiing

Met hernieuwde experimentele interesse in laag-energetische antiproton-protonverstrooiing als motivatie, hebben wij een nieuwe partiële golfanalyse ontwikkeld van alle antiprotonproton elastische- en ladingsuitwisselings-verstrooiingsdata met een antiproton laboratoriummomentum lager dan 925 MeV/c.

De theoretische bijdrage is verbeterd door voor de langeafstandsinteractie, naast de elektromagnetische potentiaal, ook de ladingsgeconjugeerde één- en twee-pion uitwisselingspotentiaal te gebruiken, die afgeleid is van de effectieve chirale Lagrangiaan van QCD. De korteafstandsinteracties, inclusief de koppeling met annihilatiekanalen, zijn geparametriseerd door een complexe randvoorwaarde bij een radius van 1.2 fm. De database bevat 3749 datapunten; de minimale X2 per vrijheidsgraad is X2 min/ N df = 1.048. De beschrijving van de experimentele data is uitstekend.

De polarisatie van een circulerende antiprotonbundel, verstrooid door een gepolariseerd protondoel, werd bestudeerd. Binnen een redelijke tijd bereikt de maximale transversale polarisatie waardes tussen −20% en 5%, terwijl de longitudinale polarisatie tussen −3% en 6% ligt.

Voorspellingen voor ongemeten spinobservabelen tot rang twee werden gegeven. De waardes van de polarisatieoverdrachtsparameters R t en At zijn, in het geval van ladingsuitwisseling, groot voor de must voorwaartse hoeken bij lage energie. Deze eigenschap zou gebruikt kunnen worden om gepolariseerde antineutronen te produceren. Extra spindata kunnen de analyse verder verbeteren, mits de data precies genoeg zijn. Het is interessant om de hier ontwikkelde methodes uit te breiden naar hogere energie, om naar quark-gluontoestanden te zoeken die voorspeld worden door niet-perturbatieve QCD.

Daren Zhou (China, 1976) studeerde natuurkunde in Groningen.

Proefschrift Daren Zhou
Volledige tekst proefschrift
Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...