Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Duurt Johan van der Hoek

01 maart 2013
Duurt Johan van der Hoek
Duurt Johan van der Hoek

Op 1 maart zal Duurt Johan van der Hoek zijn proefschrift 'Detection system to study fundamental interactions in ß decay of 21Na' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 16:15 uur

Promotor: H.W. Wilschut

Op zoek naar nieuwe fysica

In de TRIμP-groep op het Kernfysische Versneller Instituut wordt met precisie-experimenten gezocht naar nieuwe natuurkunde. Het Standaardmodel van de elementaire deeltjes beschrijft de natuur op de kleinste schaal; welke elementaire deeltjes zijn er en hoe is hun interactie. Het Standaardmodel is een zeer succesvolle theorie, maar er zijn redenen om aan te nemen dat er meer achter schuil gaat. Daarom zijn er experimenten die voorbij deze theorie kijken.

In het TRIμP-experiment wordt instabiel 21Na in een laseratoomval gevangen en bestudeerd. Wanneer een atoom in de val vervalt, worden de correlaties tussen de snelheden en richtingen van de reactieproducten gemeten. Met deze meting bestuderen we 'tijdsomkeringssymmetrie' in de natuur. Als er enige mate van tijdsomkering gemeten wordt, zou dat iets nieuws zijn. Binnen het Standaardmodel is dit effect onmeetbaar klein.

Proefschrift Duurt Johan van der Hoek
Volledige tekst proefschrift

Duurt Johan van der Hoek bestudeerde het detectiesysteem voor de reactieproducten. Verder is het experiment gesimuleerd om systematische effecten te bestuderen en de vereiste meettijd te bepalen voor het uiteindelijke experiment.

Duurt Johan van der Hoek (Leeuwarden, 1983) studeerde Natuur- en Sterrenkunde in Groningen. Zijn promotieonderzoek werd gefinancierd door FOM. Van der Hoek is nu werkzaam als technisch consultant bij UL Transaction Security in Leiden.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...