Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Examentraining VWO en HAVO van de Rijksuniversiteit Groningen

25 maart 2013

De Rijksuniversiteit Groningen biedt voor het achtste achtereenvolgende jaar examentrainingen aan voor leerlingen uit 6 VWO. Voor het eerst worden er dit jaar ook examentrainingen voor HAVO 5 leerlingen georganiseerd.

VWO leerlingen kunnen trainingen volgen in Wiskunde A, Wiskunde B, Wiskunde C, Natuurkunde, Scheikunde, Biologie, M& O, Economie, Engels en Duits. HAVO leerlingen kunnen trainingen volgen in Engels en Natuurkunde. Bij de reguliere vakken worden de leerlingen in drie dagen klaargestoomd voor het betreffende examen. Voor de talentrainingen blijkt een dag voldoende.

Er blijkt evenals de afgelopen jaren onverminderd veel interesse in de examentraining te zijn. Binnen twee maanden hebben zich al meer dan 550 leerlingen uit het hele land aangemeld.

De examentraining is bedoeld voor leerlingen die nog wat extra oefening nodig hebben om een voldoende te halen of met wat meer zekerheid aan hun examen willen beginnen. Daarnaast zijn er leerlingen die gebaat zijn bij een zo hoog mogelijk eindcijfer om hun kans op inloting te vergroten bij die studies met een numerus fixus.

De examentrainingen kenmerken zich door een sterke individuele begeleiding. In elke groep (van gemiddeld 18 leerlingen) is er per 6 leerlingen 1 docent aanwezig. Er wordt gewerkt met zeer goed gewaardeerde, door de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde syllabi. In ieder blok van een trainingsdag geeft een docent uitleg over een onderwerp, waarna leerlingen onder begeleiding aan het werk gaan met relevante oefen- en examenopgaven. Daarnaast kunnen leerlingen buiten de trainingsdagen ook online vragen stellen aan de docenten via de elektronische leeromgeving Nestor.

Er worden drie soorten trainingen gegeven:

·         De voorbereiding op het examen van het eerste tijdvak. Deze vinden plaats gedurende vier periodes van 3 dagen in april en mei. Dit betreft alle gegeven vakken met uitzondering van de talentrainingen.

·         De voorbereiding op het examen van het eerste tijdvak van de talen. Deze talentrainingen duren 1 dag en vinden ook in april en mei plaats.

·         De voorbereiding op het herexamen in het tweede tijdvak. De herexamentraining duurt 2 dagen en vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni.

De kosten per leerling voor de driedaagse, reguliere examentraining bedragen €315 per vak, €225 voor de tweedaagse herexamentraining en €95 voor de eendaagse talentraining. De reguliere examentraining en de herexamentraining zijn inclusief syllabus en koffie, thee en frisdrank. Deze trainingen beginnen om 10.00 uur en eindigen uiterlijk om 21.30. Bij de talentrainingen wordt gewerkt met de examenbundel en eindigt de trainingsdag om 18.00 uur. De trainingen vinden plaats in zalen van de Rijksuniversiteit Groningen en het Praedinius Gymnasium in het centrum van Groningen.

Om te vieren dat we dit jaar voor het eerst HAVO examentrainingen aanbieden hebben we een kennismakingsactie: meld een vriend of vriendin aan voor de examentraining HAVO Natuurkunde en ontvang 25 euro korting op je eigen examentraining!

Noot voor de redactie

Meer informatie:

·         Liesbeth Kerkhof, liesbethkerkhof@gmail.com, 06-22686310

·         Nienke Schuitema, nienkeschuitema@gmail.com, 06-48652900

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 09:09

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 15 mei 2019

  Adviezen Van Rijn raken RUG hard

  De adviezen van de Commissie Van Rijn met betrekking tot de bekostiging van het hoger onderwijs hebben voor de RUG als brede klassieke universiteit grote gevolgen. De voorgestelde verschuiving van geld ten gunste van bèta-techniek gaat ten koste van...

 • 14 mei 2019

  Aantal kinderen met diabetes type 1 verdubbeld

  Het aantal kinderen dat per jaar de diagnose diabetes mellitus type 1 krijgt, is in de afgelopen dertig jaar verdubbeld. Dat concludeert Angelien Spaans-Hummelink in haar proefschrift.