Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaka lezing 25 februari: drie presentaties

19 februari 2013

Stijn Hovens, Malenthe Teunis en Renno Hokwerda, drie studenten die de modules Wetenschap in de Poolgebieden en Inleiding van de Minor Arctische en Antarctische Studies volgden, geven op 25 februari a.s. in het Arctisch Centrum een presentatie van het onderwerp waarover zij een scriptie schreven.

Wanneer 25 februari 2013
Hoe laat 19.30 uur
Waar Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
Toegang € 2,- , inclusief koffie en thee, studenten € 1,-

Stijn Hovens: De geopolitieke impact van het plaatsen van Russische vlag op geografische Noordpool

Op 2 augustus 2007 plaatste een Russische duikboot de Russische vlag op de geografische Noordpool. Volgens de eerste stuurman van de Russische duikboot, Sagalevitch, was het plaatsen van de vlag vooral een overwinning van de mens op de natuur omdat nog nooit iemand daadwerkelijk de zeebodem van de geografische Noordpool had bereikt. Volgens de Russische media speelde er meer, ten eerste was het plaatsen van de vlag een compensatie voor het verliezen van de strijd om de maan van de Verenigde Staten in 1969, daarnaast stelde Rusland op deze manier ‘hun’ noordelijk gebied veilig om het in te toekomst economisch te exploiteren. Andere naties, met Canada voorop, riepen dat deze expeditie enkel een poging van Rusland is om op kolonialistische wijze de Arctische Oceaan te claimen en kondigden zelf expedities aan om ook ‘hun’ noordelijke gebieden veilig te stellen.

De ‘Arktika 2007’ expeditie heeft niet alleen geleid tot een hele hoop reacties van landen, belangenorganisaties en wetenschappers. Ook in de media en landelijke opinies van verschillende (noordelijke) landen is de Noordpool een ‘hot topic’ geworden. In zijn scriptie probeert Stijn uiteindelijk antwoord te geven op de vraag of de vijf circumpolaire landen hun beleid aangaande de Noordpool hebben veranderd naar aanleiding van de Russische expeditie.

Malenthe Teunis: Olie in Arctische wateren

Het Arctische gebied wordt door het smelten van het zee-ijs steeds toegankelijker. De oliemaatschappijen zien nieuwe mogelijkheden in dit gebied, aangezien er grote hoeveelheden olie aanwezig zijn. Maar met het boren komen risico’s mee. Een olielek kan ernstige gevolgen hebben. Maar zijn deze gevolgen ook echt groter in het Arctische gebied? In deze presentatie wordt gekeken naar de effecten van een olievlek in twee gebieden, de Golf van Mexico en het Arctisch gebied. De verschillende manieren van het opruimen van een olievlek zullen behandeld worden, maar ook de effecten van olie op dieren in het voedselweb en dan met name dieren die een belangrijke functie hebben. Uiteindelijk zal duidelijk worden of het boren in het Arctische gebied ook werkelijk gevaarlijker is dan het boren in de Golf van Mexico.

Renno Hokwerda: Ruimtelijke problemen bij de exploitatie van bodemschatten in Groenland

Op de middelbare school maakte Renno over dit onderwerp een profielwerkstuk. Nu, twee jaar later, kijkt hij terug op de reis naar Groenland en hoe studeren aan de universiteit en de minor zijn beeld, werkwijze en gegevens van toen hebben veranderd.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...