Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 05

30 januari 2013
Unifocus 30 januari
Unifocus

Opinie

‘Snijden in geestelijke gezondheidszorg leidt juist tot hogere kosten’

Het College van Zorgverzekeraars wil de vergoedingen voor behandelingen van psychische aandoeningen drastisch beperken. De economische situatie vergroot de druk om ook in de geestelijke gezondheidszorg te snijden in de kosten. Claudi Bockting, adjunct-hoogleraar bij de afdeling klinische psychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, pleit met klem tegen het CVZ-advies. ‘In tijden van nood is de economie juist gebaat bij tijdige behandeling van psychische aandoeningen en moeten we onverminderd inzetten op de preventie van terugval binnen de ggz. Dat inzicht wint steeds meer terrein binnen de internationale wetenschap. Nederland zou met deze bezuiniging tegen de internationale stroom ingaan.’ › lees verder


Promoties

Huisartsen leveren goede zorg bij depressie

Huisartsen schrijven niet klakkeloos antidepressiva voor, zoals in de media en in sommige wetenschappelijke onderzoeken wordt gesuggereerd. Dat blijkt uit onderzoek van UMCG-promovendus Ellen Piek. Over het algemeen is de zorg in overeenstemming met geldende richtlijnen. Ruim tweederde van de depressieve patiënten wordt door de huisarts herkend, zo stelt Piek vast. Patiënten die hun psychische problemen met de huisarts bespreken, patiënten die meer depressieve symptomen hebben, en patiënten die niet alleen een depressie hebben maar ook een angststoornis, worden beter herkend. Het atypische symptoom toegenomen eetlust leidt tot slechtere herkenning. › lees verder

Voedingssupplementen en de ziekte van Alzheimer

Verbanden tussen de ziekte van Alzheimer en voeding wordt sinds ongeveer 25 jaar erkend. De laatste paar jaar wordt steeds duidelijker dat vooral combinaties van voedingsstoffen potentie hebben voor behandelingsdoeleinden. Het onderzoek van promovendus Martijn de Wilde draagt daaraan bij; om te beginnen door te wijzen op het belang van het combineren van voedingsstoffen. › lees verder

Rol prefrontale cortex bij schizofrenie nader in kaart

UMCG-promovenda Edith Liemburg onderzocht verschillende cognitieve dysfuncties en de relatie met verstoorde hersenfunctie in schizofrenie. Ze stelt vast dat prefrontale taalnetwerken een veranderde functie laten zien in patiënten met schizofrenie. Ook vertonen patiënten met een slecht ziekte-inzicht en gezonde personen met een verstoorde emotieverwerking afgenomen samenwerking van hersengebieden in een netwerk dat betrokken is bij zelf-gerelateerde processen. › lees verder

Assortiment en promotieacties cruciale factoren voor verkoopresultaat receptvrije geneesmiddelen

Het assortiment en promotieacties van een apotheek zijn cruciale factoren voor het verkoopresultaat van receptvrije geneesmiddelen. Winkel- en locatiefactoren, die belangrijk zijn voor de traditionele detailhandel, zijn juist minder relevant voor apotheken. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Katrin Reber. Haar bevindingen zijn belangrijk voor het management van zelfstandige apotheken, die hiermee meer inzicht krijgen in de voordelen van een strategische marktbenadering. › lees verder

Model tegen verstoring afhankelijke bedrijfsprocessen

Procesinterferentie komt in de praktijk vaak voor. Voorbeelden zijn foute facturen of niet geleverde diensten na het wisselen van een energieleverancier. Dergelijke verstoringen kunnen het gevolg zijn van parallelle bedrijfsprocessen die (gedeeltelijk) gebruik maken van dezelfde informatie. Nick van Beest ontwikkelde een framework dat procesinterferentie kan oplossen. › lees verder

Zuid-Atlantische Oceaan verantwoordelijk voor opslag ca. 400 miljoen ton antropogeen CO2 per jaar

Koolstofdioxide, CO2, wordt uitgewisseld in de oceanen en de atmosfeer en op het land, maar ook tussen deze omgevingen onderling. Door de verbranding van olie, kolen en gas is de mensheid bezig om extra CO2 toe te voegen aan de natuurlijke koolstofkringloop. Om de aldus veranderende koolstofcyclus goed te kunnen begrijpen, is een beter begrip noodzakelijk van de snelheid van de toename van CO2 in de oceaan. Het promotieonderzoek van Steven van Heuven is hierop gericht. › lees verder

Cryopreservatie van precies-gesneden leverplakjes door middel van vitrificatie

Promotie Na Guan › lees verder

Mogelijkheden Epigenetische Editing in strijd tegen kanker nader verkend

Promotie Marloes de Groote › lees verder

Accretieschijf dubbelstersystemen onderzocht

Promotie Andrea Sanna › lees verder

Hoogopgeleide Nederlandse vrouwen stellen eerste kind langer uit

Promotie Katia Begall › persbericht

Draagbare meting voor stikstofoxiden

Promotie Anne-Marije Andringa › persbericht


Oratie

Sparen voor later

Prof.dr. Robert Coppes gaat in zijn oratie in op mogelijk nieuwe behandelingen van kankerpatiënten met behulp van radiotherapie. Een op de drie mensen krijgt een of andere vorm van kanker. Bij vijftig procent van de kankerpatiënten is radiotherapie in enige vorm een belangrijk onderdeel van de behandeling. Helaas gaat dat bijna altijd met bijwerkingen gepaard, en moeten steeds meer mensen daarmee leven. Zo raken bij bestraling van hoofd- en halskanker de speekselklieren vaak ernstig beschadigd. Hierdoor krijgt de patiënt een erg droge mond, met als gevolg dat praten, slikken en proeven moeilijk wordt. Normaal gesproken zijn weefselspecifieke stamcellen verantwoordelijk voor het herstel van schade aan organen, maar het probleem is dat deze cellen eveneens worden gesteriliseerd door de straling. Nu is gebleken dat de stamcellen in de oorspeekselklier geconcentreerd zijn in een bepaald gebied. Het besparen van juist dit stamcelrijke gebied, door bijvoorbeeld de zeer precieze protonentherapie te gebruiken, houdt de regeneratiecapaciteit van de oorspeekselklier intact en kan mogelijk een droge mond voorkomen. › lees verder


Diversen

Peter Jordan nieuwe directeur Artisch Centrum

Dr. Peter Jordan is per 1 februari 2013 aan de Faculteit der Letteren benoemd tot hoogleraar Arctische en Antarctische studiën. Hij volgt hiermee Louwrens Hacquebord op als directeur van het Arctisch Centrum. › lees verder

Nederlands Antarctisch laboratorium

NWO heeft op 27 januari 2013 het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool geopend: het Dirck Gerritszlaboratorium. Prins Willem Alexander sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap. ‘Het vraagstuk waar jullie aan werken is ongelooflijk belangrijk, want we geven om deze planeet, ’ aldus de kroonprins. RUG-onderzoekers spelen een belangrijke rol in het onderzoek dat in het laboratorium plaatsvindt: drie van de vijf projecten waar aan gewerkt wordt zijn gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. › lees verder


Agenda

Studium Generale Groningen

Winners & Losers: An Evolutionary Perspective - Lee Dugatkin

4 februari 2013 › lees verder

Studium Generale Groningen

Fraude! Zelfverrijking en miljoenenfraude in de zorg - Arend van Wijngaarden

5 februari 2013 › lees verder

Verkiezing

Docent van het Jaar 2012

7 februari 2013 › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...