Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Krijn de Vries

11 januari 2013
Krijn de Vries
Krijn de Vries

Op 11 januari zal Krijn de Vries zijn proefschrift 'Macroscopic modelling of radio emission from ultra-high-energy-cosmic-ray-induced air showers'' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 12:45 uur

Promotor: O. Scholten, K. Werner (Subatech, Nantes)

Computermodel geeft meer inzicht in de aard van kosmische straling

De aarde wordt dagelijks vanuit de ruimte gebombardeerd door kosmische deeltjes met extreem hoge energieën. Als zo’n deeltje botst in onze atmosfeer ontstaat een lawine van secundaire deeltjes, die zich met ongeveer de snelheid van het licht richting aarde bewegen.

Door een netto overschot aan elektronen in combinatie met de afbuiging van elektronen en positronen in het aardmagneetveld, ontstaat een elektrische stroom in de deeltjeslawine. Tijdsvariatie van deze stroom zorgt ervoor dat radiostraling wordt uitgezonden. In het proefschrift wordt getracht om die zo realistisch mogelijk te berekenen. Om dat te bereiken worden relativistische effecten, zoals het Cherenkov-effect dat ontstaat door de luchtdichtheid in de atmosfeer, ingecalculeerd.

Voor het modelleren van de emissie is een computerprogramma ontwikkeld, dat publiekelijk verkrijgbaar is. De berekening maakt gebruik van Monte-Carlo simulaties om de stroom- en ladingsverdeling in de deeltjeslawine te verkrijgen. Deze worden vervolgens gebruikt om de radiostraling te berekenen.

Proefschrift Krijn de Vries
Volledige tekst proefschrift

Resultaten van de simulaties laten zien dat het uitgezonden radiosignaal goed gebruikt kan worden om de massa van het oorspronkelijke kosmische deeltje te bepalen. Dit geeft de mogelijkheid om de belangrijke vraag over hun oorsprong te beantwoorden. Ook worden de resultaten van de berekeningen met werkelijke data vergeleken. Dat geeft een sterke aanwijzing voor emissie door het netto elektronoverschot. Het is de eerste keer dat dit wordt aangetoond in een natuurlijk proces.

Krijn de Vries (Oldenzaal, 1985) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kernfysisch Versneller Instituut en gefinancierd door FOM. De Vries gaat door als postdoc onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.

 • 04 september 2018

  Weg met die systeemplafonds

  Als Zuidlarens jongetje vond hij al die oude gebouwen in de stad Groningen maar niks. De interesse in historische panden kwam pas later, tijdens zijn studie Bouwkunde. Als bouwkundige is René Bosscher nu verantwoordelijk voor de buitenkant van de gebouwen...