Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Promotie Krijn de Vries

11 januari 2013
Krijn de Vries
Krijn de Vries

Op 11 januari zal Krijn de Vries zijn proefschrift 'Macroscopic modelling of radio emission from ultra-high-energy-cosmic-ray-induced air showers'' verdedigen.

Locatie: Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Tijd: 12:45 uur

Promotor: O. Scholten, K. Werner (Subatech, Nantes)

Computermodel geeft meer inzicht in de aard van kosmische straling

De aarde wordt dagelijks vanuit de ruimte gebombardeerd door kosmische deeltjes met extreem hoge energieën. Als zo’n deeltje botst in onze atmosfeer ontstaat een lawine van secundaire deeltjes, die zich met ongeveer de snelheid van het licht richting aarde bewegen.

Door een netto overschot aan elektronen in combinatie met de afbuiging van elektronen en positronen in het aardmagneetveld, ontstaat een elektrische stroom in de deeltjeslawine. Tijdsvariatie van deze stroom zorgt ervoor dat radiostraling wordt uitgezonden. In het proefschrift wordt getracht om die zo realistisch mogelijk te berekenen. Om dat te bereiken worden relativistische effecten, zoals het Cherenkov-effect dat ontstaat door de luchtdichtheid in de atmosfeer, ingecalculeerd.

Voor het modelleren van de emissie is een computerprogramma ontwikkeld, dat publiekelijk verkrijgbaar is. De berekening maakt gebruik van Monte-Carlo simulaties om de stroom- en ladingsverdeling in de deeltjeslawine te verkrijgen. Deze worden vervolgens gebruikt om de radiostraling te berekenen.

Proefschrift Krijn de Vries
Volledige tekst proefschrift

Resultaten van de simulaties laten zien dat het uitgezonden radiosignaal goed gebruikt kan worden om de massa van het oorspronkelijke kosmische deeltje te bepalen. Dit geeft de mogelijkheid om de belangrijke vraag over hun oorsprong te beantwoorden. Ook worden de resultaten van de berekeningen met werkelijke data vergeleken. Dat geeft een sterke aanwijzing voor emissie door het netto elektronoverschot. Het is de eerste keer dat dit wordt aangetoond in een natuurlijk proces.

Krijn de Vries (Oldenzaal, 1985) studeerde natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kernfysisch Versneller Instituut en gefinancierd door FOM. De Vries gaat door als postdoc onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 06 juni 2018

  RUG op plek 120 in QS ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) staat dit jaar op plaats 120 in de QS World Top University Rankings 2019. Afgelopen twee jaar stond de RUG opplaats 113 in deze lijst van bijna 1.000 universiteiten wereldwijd. Op nationale schaal is Groningen dit...