Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

ESO celebrates the inauguration of the VST telescope

07 december 2012
Carina Nebula captured by the OmegaCAM wide-field camera mounted on ESO's VST telescope. Image Credit © ESO
Carina Nebula captured by the OmegaCAM wide-field camera mounted on ESO's VST telescope. Image Credit © ESO

December 6th marked the inauguration of the ESO's survey telescope - the VST, which was built and commissioned thanks to the collaborative efforts between ESO and the INAF–Osservatorio Astronomico di Capodimonte, Naples, Italy. The inauguration was held at the Italian National Institute for Astrophysics (INAF) Observatory of Capodimonte, in Naples, Italy and was attended by key figures from both organizations, including the mayor of Naples. During the ceremony, ESO released one of the most detailed and imporessive images of the Carina Nebula taken so far. The Carina Nebula was of particular interest to the president of Chile, Sebastián Piñera, who visited ESO's site at Paranal earlier this year and assisted in taking one of the images of the nebula that were later combined to produce the final image.

The VST telescope is equipped with a wide-field imaging instrument called OmegaCAM, which is used to capture not only the Carina Nebula, but produce other scientifically important astronomical surveys like the Kilo-Degree Survey (KiDS). OmegaCEN was a partner in the design and building of the OmegaCAM instrument and is currently involved with all aspects of the data handling for the KiDS survey production from data processing and quality control to the archiving of the survey on the Target testbed and providing user access via the Astro-WISE system.

To read more about the photo release by ESO, visit their website here.

More Information:

ESO's photo release

VST

VST Surveys (including KiDS)

Astro-WISE

Laatst gewijzigd:28 oktober 2016 23:45

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...