Van knekelhuis tot kloppend hart: de geschiedenis van de Bibliotheek RUG

18 december 2012

Vrijdag 14 december werd in de Universiteitsbibliotheek het boek 'Van knekelhuis tot kloppend hart' gepresenteerd, over de geschiedenis van de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen van 1615 tot heden.

De oud-bibliotheekmedewerkers Alex Klugkist en Sybren Sybrandy werkten enkele jaren aan dit boek. Van knekelhuis tot kloppend hart is een fraai vormgegeven en rijk geïllustreerd boekwerk geworden, waarvan het eerste exemplaar door Frans Zwarts, voorzitter van de Vereniging Vrienden van de Bibliotheek, werd aangeboden aan Berber Klugkist-Wesseling, weduwe van de helaas eerder dit jaar overleden Alex Klugkist.

Berber Klugkist-Wesseling ontvangt het boek uit handen van Frans Zwarts. Foto Pieter Dol

Het boek beschrijft in chronologische volgorde de geschiedenis van de bibliotheek. Op 28 februari 1615 werd de eerste Academiebibliotheek gesticht, en bescheiden gehuisvest in het uit ca. 1250 daterende Franciscaner- of Minderbroederklooster aan de Broerstraat. Toen Constantijn Huygens onze Groninger Universiteitsbibliotheek in 1648 met stadhouder Willem II bezocht, schreef hij: “een treurig kerkhof, waar de skeletten tussen de boeken stonden”. De bibliotheek was toen nog gehuisvest boven het anatomisch theater en blijkbaar vond men het gemakkelijk om de skeletten ook maar in de bibliotheek te stallen.

Er is heel wat veranderd in de bijna vier eeuwen sindsdien. Het boek eindigt dan ook met een blik op de toekomst: de auteurs voorspellen een ingrijpende wijziging van het informatielandschap, waarin de universiteitsbibliotheek wat betreft de toegang van studenten, docenten en onderzoekers tot wetenschappelijke informatie haar aloude monopoliepositie zal verliezen. Zij zal echter een voor de universiteit en de samenleving onmisbare instelling blijven, zodat voor haar voortbestaan niet behoeft te worden gevreesd.

Schrijver Sybren Sybrandy spreekt tijdens de boekpresentatie. Foto Pieter Dol

Van knekelhuis tot kloppend hart

Geschiedenis van de Bibliotheek van de Rijksuniversiteit Groningen 1615 tot heden

Alex C. Klugkist en Sybren Sybrandy.
Groningen: Barkhuis & Universiteitsbibliotheek Groningen, 2012. 244 p., ill.

Verkrijgbaar bij de Groningse boekhandels
Adviesprijs € 24,95