Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prijs voor proefschrift Jeroen Vandommele

24 december 2012

Jeroen Vandommele heeft de Prijs Historisch Onderzoek 2012 van de Belgische provincie Vlaams-Brabant gewonnen. Hij ontvangt de prijs voor zijn proefschrift Als in een spiegel. Vrede, kennis en gemeenschap op het Antwerpse Landjuweel van 1561, waarop hij vorig jaar juni aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde. Zijn promotor was prof.dr. B.A.M. Ramakers.

Knap historisch werkstuk

In zijn boek analyseert Vandommele de literaire bijdragen van veertien Brabantse rederijkerskamers aan het Landjuweel dat in 1561 in Antwerpen werd gehouden. Aan de hand van de thema's vrede, kennis en gemeenschap gaat hij de volkstalige verspreiding na van humanistische kennis onder een breed stedelijk publiek. Het juryrapport spreekt van een knap historisch werkstuk, een samenhangend en toegankelijk verhaal, dat zeer helder geschreven is.

Prijs Historisch Onderzoek 2012

Voor de prijs komen studies in aanmerking over het historische hertogdom Brabant (de huidige provincies Waals-Brabant, Vlaams-Brabant, Antwerpen, Noord-Brabant en Brussel). De studie moet getuigen van een vernieuwende visie op het onderwerp en mag geschreven zijn vanuit een historische, archeologische, kunsthistorische of volkskundige invalshoek.

Aan de prijs is een bedrag van €5000 verbonden. Het boek van Vandommele is verschenen bij Uitgeverij Verloren in Hilversum.

Jeroen Vandommele

Jeroen Vandommele (België, 1980) studeerde geschiedenis aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij verrichtte zijn onderzoek bij de vakgroep Nederlands (historische letterkunde/ Mediëvistiek) van de Faculteit der Letteren. Vandommele werkt momenteel als docent Vroegmoderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit Utrecht.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 21 november 2018

  Europeana Research Grant awarded to Berber Hagedoorn

  Berber Hagedoorn, Assistant Professor Media Studies at the University of Groningen Centre for Media and Journalism Studies, received the Europeana Research Grant award for her project 'Europeana 1914-1918: AV Storytelling Data in a European Comparative...

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...