Jiansuo Pei, PhD: "Chinese bijdrage aan broeikaseffect minder dan geacht"

21 december 2012

Wat is het effect van de export op de Chinese economie? De Chinese export bestaat voor ongeveer de helft uit verwerkingsexport (processing exports), een kenmerk van de Chinese handel. Uit het onderzoek van Jiansuo Pei wordt duidelijk dat de productie voor verwerkingsexport om die reden onderscheiden moet worden van andersoortige productie.

Vanuit het oogpunt van methodologie ontwikkelde de promovendus een nieuwe benadering van de verwerkingshandel. Ook stelt hij een nieuwe methode voor om de specifieke kenmerken van verwerkingsexport en gewone export in één consistent kader op te nemen. Op deze manier worden bepaalde zaken duidelijker. Zo is de groei van de Chinese import duurzaam te noemen, maar draagt de export van hightech-producten minder bij aan inkomensstijging dan vaak wordt gedacht.

En tot slot: moet China verantwoordelijk worden gehouden voor al zijn uitstoot van CO2, als veel export overzees wordt geconsumeerd? Volgens deze studie is deze Chinese bijdrage aan het broeikaseffect minder dan geacht.

Curriculum vitae

Jiansuo Pei (China, 1982) studeerde aan de Graduate University of the Chinese Academy of Sciences. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Pei is universitair docent bij de School of International Trade and Economics van de University of International Business and Economics te Beijing in China. Hij promoveert op 10 januari 2013 (14.30u) bij prof.dr. J. Oosterhaven en prof.dr. H.W.A. Dietzenbacher. Titel van het proefschrift is Trade, growth, regions, and the environment: input-output analyses of the Chinese economy.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35
printOok beschikbaar in het: English