Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Ruurd van der Meer wint Interlandse Award

17 december 2012
Ruurd van der Meer toont zijn prijs
Ruurd van der Meer toont zijn prijs

Op 14 december 2012 heeft student Ruurd van der Meer in Antwerpen de interlandse Wetenschapswinkelprijs gewonnen. Ruurd onderzocht bij de Bèta Wetenschapswinkel de noodzaak voor ballastwater management in de Noordzee, een hot topic voor het zeemilieu. Zeeschepen gebruiken ballastwater om hun stabiliteit te verbeteren. Het transport van ballastwater leidt tot mondiale verspreiding van ongewenste soorten organismen. Zuivering van ballastwater wordt binnenkort verplicht. Is dat ook nodig voor schepen die uitsluitend op de Noordzee varen? Rederijen verwachten vrijstelling te kunnen krijgen, zo blijkt uit het onderzoek. Ruurd van der Meer toont aan dat er wel degelijk risico is voor ongewenste introducties. De Noordzee is niet één pot nat.

Ruurd van der Meer voltooide de opleiding tot stuurman en machinist aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (Terschelling) en werkte enige jaren als stuurman. Hij stelt zich tot doel een brug te bouwen tussen de zeemanspraktijk en de milieuwetenschap. Bij zijn onderzoek naar ballastwater waren de scheepvaartsector, suppliers en beleidsmakers nauw betrokken.

Lees nu ook het artikel dat Ruurd van der Meer schreef naar aanleiding van zijn onderzoek. Ook het persbericht van de organisatie, met juryrapport, is te downloaden. Bekijk ook de foto's van de prijsuitreiking.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2015 22:42

Meer nieuws