Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External colloquium - December 11 - David Stark (Columbia University, NY)

05 november 2012
13.00-14.15 hours, room B136 (Gadourekzaal), Boumangebouw,
Grote Rozenstraat 31
Game Changer: Structural Folds with Cognitive Distance in Video Game Production.

How does the historical makeup of a team contribute to its creative success? With my co-authors I address this question using tools of historical network analysis to examine data on some 140,000 individuals in some 39,000 video game production teams from 1979 to 2009. The paper examines, first, the prior exposure of team members to stylistic elements and computes a measure of stylistic or cognitive distance for every team. But teams are not only made up of individuals; they are also composed of groups. One important basis of group formation is whether people worked together in the past. We reconstruct the work histories of team members and record such communities of prior co-participation for every team. Groups (communities) within teams can be isolated, brokered, or folded (coupled without losing their distinctive identities). Recognizing that a cultural product can be innovative (distinctive) without being critical successful and a critical success without being distinctive, the study constructs four dependent variables
1) does the game stand out? (i.e., is it stylistically distinctive?)
2) does it get reviewed at all?
3) is it recognized by critics as outstanding, and
4) is it a gamechanger (i.e., is it distinctive and outstanding?).

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...