Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

External colloquium - December 11 - David Stark (Columbia University, NY)

05 november 2012
13.00-14.15 hours, room B136 (Gadourekzaal), Boumangebouw,
Grote Rozenstraat 31
Game Changer: Structural Folds with Cognitive Distance in Video Game Production.

How does the historical makeup of a team contribute to its creative success? With my co-authors I address this question using tools of historical network analysis to examine data on some 140,000 individuals in some 39,000 video game production teams from 1979 to 2009. The paper examines, first, the prior exposure of team members to stylistic elements and computes a measure of stylistic or cognitive distance for every team. But teams are not only made up of individuals; they are also composed of groups. One important basis of group formation is whether people worked together in the past. We reconstruct the work histories of team members and record such communities of prior co-participation for every team. Groups (communities) within teams can be isolated, brokered, or folded (coupled without losing their distinctive identities). Recognizing that a cultural product can be innovative (distinctive) without being critical successful and a critical success without being distinctive, the study constructs four dependent variables
1) does the game stand out? (i.e., is it stylistically distinctive?)
2) does it get reviewed at all?
3) is it recognized by critics as outstanding, and
4) is it a gamechanger (i.e., is it distinctive and outstanding?).

For David Stark see  http://sociology.columbia.edu/node/30
Laatst gewijzigd:05 februari 2019 13:31

Meer nieuws

 • 14 december 2020

  Geschiedenis van het onderwijs spiegel bij actuele vraagstukken

  Vrijheid van onderwijs, kansengelijkheid, staatspedagogiek... Hilda Amsing weet er alles van. Zij is een van de eerste twee Aletta Jacobs hoogleraren aan de RUG. Deze leerstoelen zijn ingesteld voor vrouwelijke wetenschappers, om de...

 • 09 december 2020

  Anna Lichtwarck-Aschoff benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek

  Het College van Bestuur van de RUG heeft Anna Lichtwarck-Aschoff per 1 januari benoemd tot Hoogleraar Orthopedagogiek bij de basiseenheid Gedrag, Opvoeding en Kinderrechten bij de Faculteit Gedrags en Maatschappijwetenschappen. Ze zal daar de...

 • 08 december 2020

  Mijlpaal project Klassenfeestjes tegen uitsluiting van kinderen

  Meer dan 10% van de basisschoolkinderen wordt gepest of uitgesloten. Een belangrijke aanwijzing voor uitsluiting is als een kind nooit wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Orthopedagogen van de RUG hebben daarom het project...