Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

External colloquium - December 11 - David Stark (Columbia University, NY)

05 november 2012
13.00-14.15 hours, room B136 (Gadourekzaal), Boumangebouw,
Grote Rozenstraat 31
Game Changer: Structural Folds with Cognitive Distance in Video Game Production.

How does the historical makeup of a team contribute to its creative success? With my co-authors I address this question using tools of historical network analysis to examine data on some 140,000 individuals in some 39,000 video game production teams from 1979 to 2009. The paper examines, first, the prior exposure of team members to stylistic elements and computes a measure of stylistic or cognitive distance for every team. But teams are not only made up of individuals; they are also composed of groups. One important basis of group formation is whether people worked together in the past. We reconstruct the work histories of team members and record such communities of prior co-participation for every team. Groups (communities) within teams can be isolated, brokered, or folded (coupled without losing their distinctive identities). Recognizing that a cultural product can be innovative (distinctive) without being critical successful and a critical success without being distinctive, the study constructs four dependent variables
1) does the game stand out? (i.e., is it stylistically distinctive?)
2) does it get reviewed at all?
3) is it recognized by critics as outstanding, and
4) is it a gamechanger (i.e., is it distinctive and outstanding?).

For David Stark see  http://sociology.columbia.edu/node/30
Laatst gewijzigd:05 februari 2019 13:31

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...