Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

26 november Imaka-lezing: 'De Belgen en de passie voor de Zuidpool'

21 november 2012

Op maandag 26 november geeft Johan Lambrechts een Imaka-lezing met als titel 'De Belgen en de passie voor de Zuidpool' Lambrechts is onder andere schrijver van het boek Antarctica - De Belgen op de pool. De lezing vindt plaats op het Arctisch Centrum aan de Aweg 30 te Groningen en start om 19:30 uur.


Programma

In augustus 2012 is het 115 jaar geleden dat vanuit de haven van Antwerpen het Belgische poolschip 'Belgica' onder leiding van Adrien de Gerlache vertrok voor de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. De expeditie was baanbrekend, ook al omdat de 19 koppen tellende, internationale bemanning in 1898 als allereerste overwinterde in het Zuidpoolgebied. Ook de latere veroveraar van de geografische Zuidpool, de jonge Roald Amundsen, was aan boord. Gekruid met veel anekdotes hoor en zie je tijdens deze rijk geïllustreerde lezing het verhaal van de 13 maanden van de Belgica in de Antarctische winter, tot de bemanningsleden er in maart 1899 in slaagden een doorgang uit te graven in het ijs.

Na de pauze gaat Johan Lambrechts in op de hedendaagse aanwezigheid van België op het continent, met onder andere een terugblik op de Koning Boudewijnbasis waar ook Nederlanderse poolonderzoekers verbleven, en een voorstelling van de Prinses Elisabethbasis, de eerste duurzame poolbasis ter wereld.


Over Johan Lambrechts

Johan Lambrechts (45) werkte jarenlang voor televisie, onder meer als reportagemaker voor het programma Spoorloos. Nu schrijft hij boeken en maakt hij reportages, vooral over reizen en exploratie, voor magazines in België en Nederland. Hij publiceerde de boeken 'Antarctica -De Belgen op de pool' (Sastrugi Books) en 'De eerste winter op de Zuidpool'(Wablieft/Manteau). Hij is tevens als communicatieverantwoordelijke verbonden aan het New Belgica-project, dat de volgende 5 jaar een vormreplica vervaardigt van het poolschip van Adrien de Gerlache.


Wanneer: 26 november 2012
Hoe laat: 19.30 uur (Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot)
Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)
Meer Informatie: Imaka: imaka.info@gmail.com, Johan Lambrechts: Johan@allwrite.be

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 11 december 2018

  Eeuwenoude recepten uit de beerput (video)

  Archeoloog Merit Hondelink onderzoekt wat Nederlandse stedelingen uit de middenklasse aten in de 16e tot en met de 18e eeuw. Ze onderzoekt monsters uit oude beerputten op sporen van voedselbereiding. Maar Hondelink kookt zelf ook vergeten gerechten,...

 • 07 december 2018

  Nieuw themanummer Stem-, Spraak en Taalpathologie

  Stem-, Spraak- en Taalpathologie heeft het themanummer “Research Tutorials door Nederlandstalige onderzoekers in het buitenland, deel II” gepubliceerd.

 • 03 december 2018

  Huidig onderzoek naar terpen en wierden in beeld

  Annet Nieuwhof, Johan Nicolay (beiden Archeologie RUG) en Jeroen Wiersma (Kenniscentrum Landschap) brengen een nieuw boek uit over de stand van zaken in het onderzoek van het terpen- en wierdenland.