Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

26 november Imaka-lezing: 'De Belgen en de passie voor de Zuidpool'

21 november 2012

Op maandag 26 november geeft Johan Lambrechts een Imaka-lezing met als titel 'De Belgen en de passie voor de Zuidpool' Lambrechts is onder andere schrijver van het boek Antarctica - De Belgen op de pool. De lezing vindt plaats op het Arctisch Centrum aan de Aweg 30 te Groningen en start om 19:30 uur.


Programma

In augustus 2012 is het 115 jaar geleden dat vanuit de haven van Antwerpen het Belgische poolschip 'Belgica' onder leiding van Adrien de Gerlache vertrok voor de eerste wetenschappelijke expeditie naar Antarctica. De expeditie was baanbrekend, ook al omdat de 19 koppen tellende, internationale bemanning in 1898 als allereerste overwinterde in het Zuidpoolgebied. Ook de latere veroveraar van de geografische Zuidpool, de jonge Roald Amundsen, was aan boord. Gekruid met veel anekdotes hoor en zie je tijdens deze rijk geïllustreerde lezing het verhaal van de 13 maanden van de Belgica in de Antarctische winter, tot de bemanningsleden er in maart 1899 in slaagden een doorgang uit te graven in het ijs.

Na de pauze gaat Johan Lambrechts in op de hedendaagse aanwezigheid van België op het continent, met onder andere een terugblik op de Koning Boudewijnbasis waar ook Nederlanderse poolonderzoekers verbleven, en een voorstelling van de Prinses Elisabethbasis, de eerste duurzame poolbasis ter wereld.


Over Johan Lambrechts

Johan Lambrechts (45) werkte jarenlang voor televisie, onder meer als reportagemaker voor het programma Spoorloos. Nu schrijft hij boeken en maakt hij reportages, vooral over reizen en exploratie, voor magazines in België en Nederland. Hij publiceerde de boeken 'Antarctica -De Belgen op de pool' (Sastrugi Books) en 'De eerste winter op de Zuidpool'(Wablieft/Manteau). Hij is tevens als communicatieverantwoordelijke verbonden aan het New Belgica-project, dat de volgende 5 jaar een vormreplica vervaardigt van het poolschip van Adrien de Gerlache.


Wanneer: 26 november 2012
Hoe laat: 19.30 uur (Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot)
Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)
Meer Informatie: Imaka: imaka.info@gmail.com, Johan Lambrechts: Johan@allwrite.be

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 12 maart 2018

  Prof. Jensma over de Dag van de Grunneger Toal

  Prof. Goffe Jensma over de Dag van de Grunneger Toal.

 • 08 maart 2018

  3 topmasters bij de Faculteit der Letteren

  In de Keuzegids 2018 hebben drie masteropleidingen van de Faculteit der Letteren het label Topopleiding gekregen. De masters Kunst en Cultuurwetenschappen, Europese Studies en Archeologie (research) behoren hiermee tot de beste van het land.