Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Student Journalistiek wint Scriptieprijs Villamedia 2012

30 november 2012

Masterstudent Jelmer Mommers van de Rijksuniversiteit Groningen is één van de winnaars van de Scriptieprijs Villamedia 2012. Jelmer won de prijs in de categorie masters voor zijn scriptie getiteld ‘Autonoom in een onstuimig medialandschap’. Eerder dit jaar studeerde Jelmer cum laude af bij Journalistiek.

Maatschappelijk zeer relevante ontdekking

Jelmer Mommers won in de categorie masterscripties met zijn scriptie Autonoom in een onstuimig medialandschap over mediaonderwijs. Hij constateert dat het steeds moeilijker wordt om de kwaliteit van informatie online te beoordelen en om bijvoorbeeld marketing van journalistiek te onderscheiden. Hij onderzocht vervolgens wat kinderen precies leren wanneer ze op school mediaonderwijs krijgen en komt tot de conclusie dat dit onderwijs nogal te wensen overlaat en met name nieuwsmedia buiten beschouwing laat. Ook zijn mediacoaches er vaak zelf niet voor toegerust.


De jury: ‘De schrijver heeft veel werk verzet en komt uiteindelijk tot een maatschappelijk zeer relevante ontdekking. Afgezien van de weinigzeggende foto op de omslag en de onduidelijke titel is de scriptie ook erg mooi vormgegeven. Goed geschreven, helder opgebouwd. De schrijver heeft het probleem diepgaand geanalyseerd en kan daardoor met waardevolle aanbevelingen komen. Een uitstekende scriptie!’

Overige Scriptieprijzen

De scriptieprijs Villamedia 2012 voor de beste bachelorscriptie ging naar Arjan de Jongh, voor zijn zeer omvangrijke HBO scriptie met als titel ‘Digital First newsroom voor NRC Handelsblad.’ Daarnaast krijgen twee andere scripties een eervolle vermelding: die van Sarah Venema (master) en Hisham Hamad (onlangs afgestudeerd BA aan de Rijksuniversiteit Groningen). Hisham Hamad ontving de eervolle vermelding voor zijn scriptie over de persberichten van de Egyptische moslimbroeders (vakgebieden Vertaalwetenschap en Midden-Oostenstudies). Hamad ontving zijn bul summa cum laude. De jury van de Scriptieprijs Villamedia 2012 noemde zijn werk ‘interessant’, ‘origineel’ en ‘goed theoretisch onderbouwd’.

De prijzen en eervolle vermeldingen zullen worden uitgereikt in januari in Hilversum en vallen samen met de uitreiking van de Journalist van het Jaar-prijs.

Meer informatie over de Scriptieprijs Villamedia 2012 en uitreiking

Meer informatie over Jelmer Mommers

Laatst gewijzigd:13 mei 2019 08:47

Meer nieuws

 • 23 juli 2019

  De straat op met PURE. De publieke ruimte in historische Europese steden

  In juni 2019 ging aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Sabrina Corbellini van start met het project PURE: ‘Public Renaissance: Urban Cultures of Public Space between Early Modern...

 • 22 juli 2019

  Google steunt Groningse onderwijsgame

  Het Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) heeft van Google een bijdrage van € 30.000 ontvangen voor het project Van Old noar Jong. Het doel van dit project onder leiding van RUG-hoogleraar Martijn Wieling is het (door-)ontwikkelen van een digitale...

 • 16 juli 2019

  Anthonya Visser nieuwe decaan Faculteit der Letteren

  Het College van Bestuur van de RUG benoemtprof. dr. Anthonya (Thony) Visser per 1 november 2019tot nieuwe decaan van de Faculteit der Letteren, voor een periode van vier jaar. Het faculteitsbestuur van Letteren is er trots op een ervaren academische...