Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Erica van Boven hoogleraar Open Universiteit Heerlen

22 november 2012

Universitair hoofddocent aan de Faculteit der Letteren Erica van Boven sprak op vrijdag 26 oktober 2012 haar oratie, getiteld ‘Het belang van de tweede rang’ uit. Zij deed dit als hoogleraar Letterkunde aan de Open Universiteit Heerlen.

Het belang van tweederangsboeken

Bestsellers zijn een belangrijk sociaal fenomeen en de literatuurwetenschap zou er dan ook meer onderzoek naar moeten doen. Bestsellers verspreiden normen, waarden en ideeën onder miljoenen mensen, bieden discussiestof en fungeren als sociaal bindmiddel. Bovendien geven zij een haarscherp beeld van het sociale en geestelijke leven in de tijd waarin zij zijn geschreven. Dit stelde prof. dr. Erica van Boven in haar oratie over het belang van tweederangsboeken.

Voor het lezen van bestsellers hoeven mensen zich tegenwoordig niet meer te schamen. Het idee van de eerste zestig tot zeventig jaar van de twintigste eeuw, toen populaire boeken werden weggezet als tweederangsboeken voor lezers van lager allooi, behoort al lang tot het verleden. Ook in de literatuurwetenschap is de scherpe grens tussen eerste- en tweederangsboeken, ofwel de officiële letterkunde en de populaire bestsellers, grotendeels verdwenen. Toch wordt er slechts weinig onderzoek verricht naar wat door grote groepen gewone lezers wordt en werd gelezen, terwijl dit volgens Van Boven wel zou moeten.

Over Erica van Boven

Erica van Boven (Breda, 1952) studeerde Nederlands in Groningen. Zij behaalde haar doctoraal examen in 1979. Na diverse functies als docent en onderzoeker promoveerde zij in 1992 aan de RUG. Na een aanstelling in 1993 als universitair docent moderne Nederlandse letterkunde aan de RUG, werd zij in 2000 benoemd als opleidingsdirecteur cluster Nederlands aan de Faculteit der Letteren. Sinds april 2003 is zij universitair hoofddocent en tevens, sinds 2006, programmadirecteur van de Graduate School of the Humanities. In juni 2011 werd zij benoemd tot deeltijdhoogleraar Letterkunde aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Aan de RUG gaat per 1 januari een door haar geleid NWO-project van start: ‘Dutch middlebrow literature 1930-1940: production, distribution, reception’.

Meer informatie:

Het belang van de tweede rang, Oratie Open Universiteit Heerlen

Laatst gewijzigd:09 januari 2019 11:42

Meer nieuws

 • 09 januari 2019

  Franse aandacht voor onze Bijzondere Collecties

  De Société bibliographique de France, een Franse vereniging voor boekwetenschappers en boekhistorici, heeft conservator Alisa van de Haar geïnterviewd over de Groningse Bijzondere Collecties. In het interview vertelt Van de Haar onder andere over de...

 • 08 januari 2019

  Het licht voor literatuur aansteken

  Mathijs Sanders leeft ín en mét literatuur en draagt dat uit waar hij kan. Als hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde kan hij er bovendien ván leven. Hij beschouwt zichzelf als een geluksvogel. ‘Ik zou niks anders willen doen.’

 • 18 december 2018

  Populisme bestormt de hitlijsten

  De Top 2000-tijd breekt weer aan: sommigen haten de uitzending, voor anderen mag het nog wel langer duren. De samenstelling van deze lijst ‘beste’ popnummers is onlosmakelijk verbonden met lobby’s om nummers hoog in de lijst te krijgen. Waarom vinden...