Strindbergsymposium 11 december 2012

22 november 2012

Ter gelegenheid van het Strindbergjaar 2012 organiseert de afdeling Scandinavische Talen en Culturen van de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Groninger Museum een symposium. Dit zal plaatsvinden op dinsdag 11 december 2012 vanaf 9.30 uur. In het jubileumjaar wordt de bekende Zweedse auteur August Strindberg (1849-1912) niet alleen in Zweden, maar ook internationaal geëerd. Strindberg staat bekend als de grootste schrijver in de Zweedse literatuurgeschiedenis. Hij was romanschrijver, dramaturg, kunstenaar, fotograaf, journalist en opiniemaker.

Het centrale thema van het symposium is Strindberg in Transition. Naast zijn veelzijdigheid hebben er altijd verschillende beelden van Strindberg bestaan, de bekendste is wel het beeld van ´vrouwenhater´. Welke beelden van Strindberg zijn er anno 2012? Is er een verandering te bespeuren? Dat is de vraag die op het symposium door onderzoekers uit Zweden en het Nederlandstalig gebied centraal wordt gesteld.

Sprekers: Erik Höök (Strindbergsmuseet, Stockholm), Ann-Sofie Lönngren (Universiteit van Uppsala), Egil Törnqvist (Universiteit van Amsterdam) Ester Jiresch (Universiteit van Groningen) en Petra Broomans (Universiteit van Gent/Groningen). Voorafgaand aan het middagprogramma is er een workshop waarin studenten uit Gent en Groningen hun visie op Strindberg presenteren.

Het symposium sluit aan bij de tentoonstelling Nordic Art. 1880 - 1920 die van 9 december 2012 – 5 mei 2013 in het museum te zien is. Op het programma staat daarom tevens een rondleiding door het museum waar naast schilderijen van Strindberg ook werken van andere Scandinavische kunstenaars representatief voor die tijd hangen.

Laatst gewijzigd:23 april 2018 10:43