Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Publiekssymposium internationale poolwetenschappers op 15 november

13 november 2012

Op 15 november a.s. zullen poolonderzoekers uit 11 landen een publiekssymposium verzorgen, waar zij zullen vertellen over hun lange ervaring in de poolgebieden. Het symposium vindt aansluitend plaats op een besloten vergadering van de wetenschappers over het realiseren van hun onderzoek  in het noordelijkste dorp van de wereld, Ny-Alesund op Spitsbergen. De internationale samenwerking vereist tweejaarlijks een onderlinge afstemming en het bespreken van nieuwe plannen.

In het onderzoeksdorp Ny Alesund op Spitsbergen werken wetenschappers uit de hele wereld. ’s Zomers werken er 150 mensen, ’s winters 60. Er vindt toonaangevend klimaat en monitoringsonderzoek plaats. Naast het volgen van veranderingen in ijs, sneeuw, planten en dieren, worden alle luchtlagen van de atmosfeer en de dieptes in het fjord en de oceaan onderzocht op 1000 kilometer van de geografische Noordpool. Tien landen (Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland, China, Zuid Korea, Japan en India) hebben er een onderzoeksstation. Het is een bijzondere plek waar Europese en Aziatische onderzoekers samenwerken.

Sprekers

  • prof. dr. Christian Wiencke: 'Biology of Arctic benthic marine macroalgae: 20 years of research on Spitsbergen'
  • dr. Maarten Loonen: '30 years of Dutch geese research in Ny Alesund'
  • Nick Cox: 'How British explorers learned to travel in Antarctica'

Meer informatie publiekssymposium

Datum: 15 november 2012

Tijd: 14.00-17.00 uur

Plaats: Harmoniegebouw, Rijksuniversiteit Groningen

Toegang: vrij

Meer informatie op en aanmelden via: www.rug.nl/arcticcentre  

Meer informatie over onderzoek in Ny Alesund: www.poolstation.nl  

Contactpersoon: Annette Scheepstra a.j.m.scheepstra@rug.nl  

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws