Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO subsidie voor FEB onderzoek naar beheermethoden spoorwegen

20 november 2012
Klingenberg and Teunter
Klingenberg and Teunter

Onderzoekers dr.ir. Warse Klingenberg en prof.dr. Ruud Teunter van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen participeren in het programma Explorail, opgericht door NWO Maatschappij- en Gedragswetenschappen (NWO MaGW), Technologiestichting STW en ProRail. Doel van het programma is het verkrijgen van nieuwe inzichten en technieken voor het voorkomen en sneller oplossen van verstoringen. De experts van het Asset Management onderzoeksprogramma kregen al eerder twee landelijke projecten toegekend.

Samenwerking universiteiten en bedrijven

Het project waar Klingenberg en Teunter in participeren beoogt het ontwikkelen van een nieuwe methodologie voor beheer van het spoor (‘asset management’). Doel van zo’n methodologie is om de veiligheid en beschikbaarheid van het spoor ook voor de lange termijn te garanderen en dit te vertalen in de samenwerking en afspraken met de aannemers die het onderhoud uitvoeren.

Klingenberg en Teunter zullen in het project samenwerken met onderzoekers van de TU Delft, prof. dr. ir. Bart De Schutter (projectleider), Delft Center for Systems & Control, dr. Zili Li en ir. Lambert Houben, Road & Railway Engineering. De genoemde groepen zullen tevens ieder een promovendus in dienst nemen voor het onderzoek. In het project zal door de universiteiten worden samengewerkt met ProRail, Strukton, Movares, DeltaRail en Arcadis. De naam van het project is ‘Multi-party risk management and key performance indicator design at the whole system level’.

Meer Asset Management onderzoek in Groningen

Eerder werd al door de Rijksuniversiteit Groningen bekendgemaakt dat het project ‘Coordinated advance maintenance and logistics planning for the process industries’ door Dinalog werd toegekend. Ook dat onderzoek behoort tot het Asset Management onderzoeksprogramma van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde en zal worden uitgevoerd door Teunter, Klingenberg en promovenda Minou Olde Keizer, die per 1 december 2012 zal starten.

Een derde Asset Management project werd gestart in juni 2011 en heeft als doel om manieren te ontwikkelen om meer en beter gebruik te maken van gebruiks- en conditiegegevens in het onderhoud. Partners hierin zijn het Dutch Institute for World Class Maintenance en een consortium van NAM, Gasunie, Essent, Wärtsilä, Nedtrain, Stork Technical Services, de Nederlandse Defensie Academie (NLDA) en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij en wordt uitgevoerd door Klingenberg, Teunter, dr.ir. Tiedo Tinga (NLDA) en promovendus Bram de Jonge.

Contact Asset Management onderzoek

-prof. dr. ir. Ruud Teunter
Laatst gewijzigd:12 februari 2018 14:59
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 14 juni 2018

  Bringing Physical Internet to life

  Van maandag 18 tot vrijdag 22 juni vindt het vijfde internationale Physical Internet congres (#IPIC2018) plaats in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen organiseert dit congres samen met de logistieke sector. Meer dan 250 wetenschappers en vertegenwoordigers...

 • 11 juni 2018

  Een nieuw tijdperk voor organisationele relaties | Oratie David Langley | Dinsdag 19 juni

  Nieuwe, veelbelovende internet-afhankelijke technologieën zoals digital fabrication, internet of things, blockchain en distributed artificial Intelligence worden steeds populairder. Prof. David Langley geeft in zijn oratie een toelichting op zijn ideeën...

 • 08 juni 2018

  Lara Lobschat wint MOA Insights Scientist Award

  Lara Lobschat heeft de MOA Insights Scientist Award gewonnen. De universitair docent Marketing kreeg de prijs voor haar proefschrift over online communicatie. Vanwege de praktische relevantie kreeg ze voor haar onderzoek eerder een ‘early career grant’...