Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Decaan Garretsen in Forum Dwarsdiep 15 november (20u)

13 november 2012
Garretsen
Garretsen

Debat: "Drie economen, vier meningen"

Sprekers: Harry Garretsen, Arnold Heertje en Bas Haring
Datum & tijd: Donderdag 15 nov 2012 20:00u
Locatie: ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Toegang: € 5,00. Studenten: € 3,50
Kaarten: 050 312 04 33
- Website

De sleetse standaardgrap over economen (“zet drie economen in een kamer en je hebt vier meningen”) bevat een kern van waarheid: economen verschillen over tal van punten hartgrondig van mening.  Wat is de beste uitweg uit de crisis? Moeten we klassiek bezuinigen of juist Keynesiaans investeren? Zijn inkomensverschillen of bonussen goed voor de economie, of juist schadelijk? Moeten banken gesplitst of juist sparen en investeren blijven combineren? Kan de euro zonder politieke unie?

Op zich is een verschil van mening tussen wetenschappers niet erg of verbazingwekkend. Maar de economie is een erg belangrijke wetenschap geworden. Zonder goedkeuring van econoom Teulings van het CPB is een partijprogramma immers zo goed als waardeloos. Geen tegenargument zo dodelijk als zeggen dat iets economisch schadelijk of onhoudbaar is. Clinton wist al: It’s the economy, stupid! De economie is het nieuwe strijdtoneel voor politieke conflicten.

Hoe kan dit? Wat moeten niet-economen? Een debat met onder anderen econoom Arnold Heertje (em. hoogleraar Economie), filosoof Bas Haring (die start met columns in de Volkskrant over economie) en Harry Garretsen (decaan faculteit Economie RUG) onder leiding van Hans Harbers.

Onder de aanwezigen worden honderd exemplaren van het boek Echte economie van Arnold Heertje verloot.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 08 oktober 2018

  Morele oordelen over mensen met overgewicht funest voor hun motivatie gezonder te leven

  Mensen met overgewicht en obesitas hebben te maken met allerlei negatieve vooroordelen. Vooral morele veroordelingen van mensen met overgewicht en obesitas blijken enorm schadelijk voor hun motivatie om gezonder te eten en meer te bewegen. Dat concluderen...

 • 02 oktober 2018

  Tweede GDBC-event in DOT: komt u ook?

  Op dinsdag 13 november vindt het tweede event van het Groningen Digital Business Centre (GDBC) plaats. Na de geslaagde opening op 3 april, heeft GDBC wederom een inspirerend programma voor u opgesteld. We nodigen u graag uit in DOT Groningen om de...