Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Decaan Garretsen in Forum Dwarsdiep 15 november (20u)

13 november 2012
Garretsen
Garretsen

Debat: "Drie economen, vier meningen"

Sprekers: Harry Garretsen, Arnold Heertje en Bas Haring
Datum & tijd: Donderdag 15 nov 2012 20:00u
Locatie: ForumImages, Hereplein 73, Groningen
Toegang: € 5,00. Studenten: € 3,50
Kaarten: 050 312 04 33
- Website

De sleetse standaardgrap over economen (“zet drie economen in een kamer en je hebt vier meningen”) bevat een kern van waarheid: economen verschillen over tal van punten hartgrondig van mening.  Wat is de beste uitweg uit de crisis? Moeten we klassiek bezuinigen of juist Keynesiaans investeren? Zijn inkomensverschillen of bonussen goed voor de economie, of juist schadelijk? Moeten banken gesplitst of juist sparen en investeren blijven combineren? Kan de euro zonder politieke unie?

Op zich is een verschil van mening tussen wetenschappers niet erg of verbazingwekkend. Maar de economie is een erg belangrijke wetenschap geworden. Zonder goedkeuring van econoom Teulings van het CPB is een partijprogramma immers zo goed als waardeloos. Geen tegenargument zo dodelijk als zeggen dat iets economisch schadelijk of onhoudbaar is. Clinton wist al: It’s the economy, stupid! De economie is het nieuwe strijdtoneel voor politieke conflicten.

Hoe kan dit? Wat moeten niet-economen? Een debat met onder anderen econoom Arnold Heertje (em. hoogleraar Economie), filosoof Bas Haring (die start met columns in de Volkskrant over economie) en Harry Garretsen (decaan faculteit Economie RUG) onder leiding van Hans Harbers.

Onder de aanwezigen worden honderd exemplaren van het boek Echte economie van Arnold Heertje verloot.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...