PhD: Toepassing van de FMEA-methodiek in de procesindustrie

13 november 2012

FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) is een methode die het gevolg van mogelijk falen op een product of een proces onderzoekt en analyseert. Het doel is preventieve constructie- of procesmaatregelen te treffen. Het promotieonderzoek van Jan Braaksma heeft als doel bij te dragen aan het informatiemanagement voor het onderhoud van kapitaalgoederen in de procesindustrie.

Onderhoud heeft een belangrijke rol in het waarborgen van de integriteit van kapitaalgoederen en dus in het waarborgen van betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid van deze kapitaalgoederen.

Een conclusie van het onderzoek is dat feedback op de informatie die gebruikt wordt in de FMEA’s verbeterd dient te worden. Daarbij wordt voorgesteld informatie van kritieke installaties anders te behandelen dan van niet-kritieke installaties. Het proefschrift omvat verder voorstellen de effectiviteit van kapitaalgoedinformatie te verhogen voor het gebruik in FMEA.

Curriculum vitae

Jan Braaksma (Leeuwarden, 1980) studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG en promoveert op 15 november (12.45u) bij prof.dr.ir. J.C. Wortman en prof.dr.ir. G.J.C.G. Gaalman. Titel van het proefschrift is: Asset information for FMEA-based maintenance. Tegenwoordig is Braaksma werkzaam als universitair docent maintenance engineering bij de Universiteit Twente.

Laatst gewijzigd:19 juli 2017 14:16
printOok beschikbaar in het: English