Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

KVI-onderzoekers gaan kosmische bliksem onderzoeken

16 november 2012
Kosmische bliksem

KVI-onderzoekers hebben in de FOM projectruimte financiering gekregen voor het voorstel ‘Cosmic lightning’. Indieners van het voorstel zijn Olaf Scholten en Ad van den Berg van het KVI, en Ute Ebert van het Centrum Wiskunde en Informatica (CWI) in Amsterdam.

Het voorstel betreft onderzoek naar kosmische deeltjes met ultra-hoge energieën die de atmosfeer van de aarde binnendringen en daar gigantische ‘showers’ van secundaire deeltjes veroorzaken. Het KVI is al enige tijd betrokken bij het onderzoek aan deze deeltjes bij de LOFAR-telescoop in Drenthe en het Pierre Auger Observatorium in Argentinië. In het voorgestelde project zal onderzocht worden wat de mogelijke rol van deze kosmische deeltjes is bij het ontstaan van bliksemschichten in onweerswolken.

Het project verenigt de expertise op het gebied van kosmische deeltjes van het KVI met die van de modellering van bliksemschichten van het CWI. Naast theoretisch onderzoek aan de verschillende modellen zal er experimenteel onderzoek gedaan worden met LOFAR en de Auger Engineering Radio Array (AERA). De onderzoekers krijgen de beschikking over twee OIO’s en k€ 140 aan materieel budget.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35
printView this page in: English

Meer nieuws