Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

University of Groningen welcomed 1500 international students

01 oktober 2012

On Wednesday 29 August, the University of Groningen welcomed more than 1500 new international students and PhD students. They were officially welcomed with speeches, a lunch and an information market in the Martinikerk and in the Academy Building. Speakers at the Welcoming Ceremony included Elmer Sterken, Rector Magnificus of the University of Groningen, and Frank de Vries, Deputy Mayor of Groningen.

Every year, the University of Groningen welcomes students from some 125 countries. The Welcoming Ceremony is an important and highly regarded introduction for them. The University of Groningen Welcoming Ceremony was voted the best in the Netherlands by foreign students several times, contributing to the fact that the University of Groningen was voted the most recommendable Dutch university in the 2012 International Student Barometer.

Programme

After the official Welcoming Ceremony in the Martinikerk, there was an information market about student facilities and societies at the Academy Building. The information market also covered practical matters such as study support, insurance, opening a bank account, health care, etc. Through a lecture the students could receive additional information about studying and living in Groningen. After lunch the introduction continued at the faculties.

Increasing internationalization

The number of international students and staff at the University of Groningen is increasing every year. This is a development that the University is encouraging in every way it can: by improving the facilities, extending the number of programmes taught in English and by strengthening its international position. In 2013 the University will start ten new Bachelor’s degree programmes taught in English at the Faculty of Mathematics and Natural Sciences. The number of ‘regular’ international students (studying for a Bachelor’s or Master’s degree) has risen yearly by ten percent in recent years, to over 2500 in 2010. In addition to these students, there are about 1000 students here for a shorter stay, for instance as exchange students. About 60% of the PhD students are from abroad. Incidentally, some of our foreign guests will arrive in early 2013.

More Information

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:14

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....