Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Webklas Sociale Geografie & Planologie en Technische Planologie

24 oktober 2012
Vestigingsvoorkeuren van Nederlandse ondernemers driedimensionaal bezien
Vestigingsvoorkeuren van Nederlandse ondernemers driedimensionaal bezien

Webklas

Een webklas is een door de RUG gemaakte cursus in Nestor (een elektronische leeromgeving) voor scholieren uit 5 en 6 vwo. Je kunt in zo’n cursus in 10 studielasturen kennismaken met een wetenschappelijke studie door teksten te lezen, opdrachten te maken en met elkaar en de docent te discussiëren.

Deze is bestemd voor...

Leerlingen die geïnteresseerd zijn in Aardrijkskunde/Geografie en (technische) Planologie en overwegen dit te gaan studeren. Deze webklas leert je te kijken naar de wereld om je heen met een geografische bril en kan je helpen je keuze te maken voor de studies Sociale Geografie & Planologie dan wel Technische Planologie.

Een cursus over Leefbaarheid in de Stad en op het Platteland

De stad groeit en het platteland krimpt. Betekent dat dat de stad leefbaarder wordt en het platteland niet? Wat betekent de plaats waar iemand woont en leeft voor hem of haar? Bepaalt de omgeving de leefbaarheid, of juist de mensen om je heen? En hoe kan de leefbaarheid verbeterd worden?

In de webklas voor Geografie en Planologie ga je zelf aan de slag met deze onderwerpen. Daarvoor lees je wetenschappelijke literatuur, bekijk je een videocollege, interview je iemand en mag jij zelf een ontwerp maken om een gebied in jouw leefomgeving te verbeteren!

In vier weken tijd leer je door middel van vier opdrachten dat de wereld om je heen soms veel ingewikkelder in elkaar zit dan het op het eerste gezicht lijkt. Maar misschien zijn sommige dingen ook wel veel makkelijker dan je dacht! Dat verwerk je dan natuurlijk in je eigen ontwerp. De verschillende onderdelen van de geografie die in de studie aan bod komen, kom je ook tegen in de webklas: culturele geografie, demografie, economische geografie en planologie.

Studielast en honorering

Als je 10 studielasturen wilt verdienen, maak je iedere week de opdracht die je aangereikt wordt met voldoende resultaat. Het maken van de opdrachten kost 2 tot 3 uur per opdracht, waarbij de eerste opdrachten iets korter zijn dan de vierde opdracht. Als je alle opdrachten voldoende maakt krijg je een certificaat thuisgestuurd. Als je dat wilt inruilen voor studiepunten, dan kan je dat zelf met jouw school regelen. Je kunt bijvoorbeeld je docent vragen om ook lid te worden van de cursus zodat hij of zij kan zien wat je gedaan hebt.

Alles moet worden gepland...
Alles moet worden gepland...

Sociale Geografie & Planologie of Technische Planologie studeren

De webklas geeft een idee wat het is om een van beide studies van de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen te studeren. Je leert om met een geografische en planologische blik naar de wereld te kijken, waardoor je de wereld om je heen een stukje beter leert begrijpen. De vraag ‘waarom dat, waarom daar?’ wordt in de studie vaak gesteld en beantwoord. Wat Sociale Geografie & Planologie en Technische Planologie precies inhouden vind je op de website van de beide studies.

Ben je al enthousiast geworden? Bezoek dan ook een Open Dag of een open college, of doe mee aan het evenement Een Dag Student!

Laatst gewijzigd:20 oktober 2016 14:55

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...