Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 36

24 oktober 2012
Unifocus 24 oktober
Unifocus

Opinie

‘Doe boodschappen voorafgaand aan het werk’

De verleidingstactieken van de reclame zijn zo subtiel, dat het goed is dat nationale en Europese overheden strenge regels stellen aan wat geoorloofd is. De teugels zouden zelfs nog wat verder aangetrokken mogen worden, vindt hoogleraar consumentengedrag Bob Fennis van de Rijkuniversiteit Groningen. Tegelijkertijd geeft hij het dringende advies om onszelf beter te wapenen tegen de prikkels die onze kooplust aanwakkeren. ‘Je moet aankopen doen op de momenten dat je op de gevaren van verleiding bedacht bent. Doe dus bijvoorbeeld boodschappen voorafgaand aan het werk.’ › lees verder

Onderzoek

Lichaamslengte belangrijk bij Amerikaanse verkiezingen

Er wordt wel beweerd dat een presidentskandidaat in de Verenigde Staten maar één ding hoeft te doen om de verkiezingen te winnen: langer zijn dan zijn tegenstander. Vaak zijn dergelijke stellingen gebaseerd op een arbitraire selectie van gegevens en onvoldoende statistische analyses. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Vrije Universiteit Amsterdam tonen nu op basis van gegevens van alle presidentsverkiezingen aan dat lichaamslengte inderdaad een belangrijke factor is in de Amerikaanse verkiezingen. › lees verder

Promoties

Creatieve woonwerkgebieden in verschillende steden onderzocht

Binnen grote steden zijn creatieve bedrijven vaak geclusterd in een beperkt aantal gebieden. Wereldwijd willen veel steden zulke creatieve zones ontwikkelen. Uit het promotieonderzoek van Annet Jantien Smit blijkt dat creatieve ondernemers de visuele kwaliteit van hun directe omgeving erg belangrijk vinden. Ook sfeer en creatieve reputatie van de buurt vergroot hun productiviteit. Smit interviewde grafisch ontwerpers, filmmakers, architecten, fotografen, en kunstenaars in drie creatieve clusters op buurtniveau: het Oostelijk Havengebied in Amsterdam, het Lloydkwartier in Rotterdam, en de Hortusbuurt in Groningen. › lees verder

Zie ook Unifocus van deze week

Contact: via de afdeling Communicatie, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie@rug.nl

Ethische overwegingen rondom chirurgie van foetus in de baarmoeder

Wanneer wordt vastgesteld dat een foetus een ernstige, levensbedreigende afwijking heeft, kan in uitzonderlijke gevallen besloten worden de foetus nog voor de geboorte te opereren. Dit om de baby na de geboorte een beter leven te geven. Voorbeelden waarbij dergelijke operaties plaatsvinden zijn ernstige vormen van spina bifida aperta en aangeboren hernia diafragmatica. Opereren van de foetus in de baarmoeder roept altijd grote vragen op: naast risico’s voor het ongeboren kind, brengt het onvermijdelijk ook risico’s voor de zwangere vrouw met zich mee. Een politiek en moreel gevoelig onderwerp. In haar proefschrift analyseert Catarina Rodrigues welke ethische vragen beantwoord moeten worden en aan welke criteria moet worden voldaan, voordat materno-foetale chirurgie kan worden overwogen. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Vatbaarheid voor welvaartsziekten nader in kaart gebracht

Wereldwijd zijn meer dan een half miljard mensen te dik. Dit is een enorm probleem, omdat zwaarlijvigheid vaak leidt tot ernstige ziekten zoals type 2 diabetes en Niet-Alcoholische SteatoHepatitis NASH, een soort leverontsteking. De oorzaak van de obesitas-epidemie ligt voor een belangrijk deel in de westerse leefstijl. Maar ook erfelijke factoren (mutaties) in het DNA spelen een rol. Marcel Wolfs ging op zoek naar genen die bepalen of iemand vatbaar is voor obesitas, type 2 diabetes en/of NASH. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Stresshormonen reguleren ook het geheugen voor positieve ervaringen

De meeste mensen verbinden de werking van stresshormonen vooral met negatieve ervaringen en hoe we die onthouden. Promovenda Romy Wichmann stelt vast dat stresshormonen ook een cruciale rol spelen bij het verbeteren van het geheugen voor positieve en lonende ervaringen. Zij onderzocht dit mechanisme in verschillende delen van het emotionele brein. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Vragenlijst biedt inzicht in gezondheid en functioneren werkenden

Gezien de demografische veranderingen (o.a. vergrijzing), zullen er in de toekomst naar verwachting steeds meer mensen aan het werk zijn met gezondheidsklachten. De uitdaging is om werkenden te helpen op een gezonde en productieve manier aan het werk te blijven. De WRFQ-vragenlijst biedt hiertoe aanknopingspunten, zo blijkt uit onderzoek van Femke Abma. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Nadelen verminderen en voordelen benutten van diversiteit op de werkvloer

Een verhoogde vrijwillige uitstroom van allochtonen bij bedrijven is grotendeels toe te schrijven aan stroevere relaties met collega’s en leidinggevende en een gebrek aan ervaren carrièrekansen, concludeert Joep Hofhuis in zijn proefschrift. Om positieve diversiteitsuitkomsten te kunnen creëren op de werkvloer, is het volgens hem belangrijk dat iedereen, ongeacht culturele achtergrond, zich kan identificeren met de organisatie. In organisaties met een goed diversiteitsklimaat - gekenmerkt door openheid en waardering voor diversiteit - voelen zowel meerderheids- als minderheidsleden zich meer thuis. › lees verder

Contact: via de afdeling Communicatie, tel. 050-363 4444, e-mail: communicatie@rug.nl

Het belang van ‘informele’ economie in ontwikkelingslanden

Ontwikkelingslanden verstedelijken in hoog tempo. Toch zijn er in bedrijven in de ‘formele’ economie slechts een beperkt aantal banen die stabiel, zeker en wettelijk erkend en beschermd zijn. Veel mensen die geen baan hebben in de formele economie - al dan niet vrijwillig – vinden werk in de stedelijke ‘informele’ economie. In snel verstedelijkende ontwikkelingslanden is die stedelijke informele economie goed voor een aanzienlijk aandeel van de werkgelegenheid en productie. Het proefschrift van Ana Isabel Moreno Monroy bevat theoretische en empirische studies over de locatie, heterogeniteit en verbanden van de stedelijke informele economie. lees verder

Contact: Ana Moreno Monroy, tel. 050-363 7190, e-mail: a.i.moreno.monroy@rug.nl

Nieuwe bevestiging beenprothese aan dijbeenbot vermindert klachten

Door een beenprothese niet meer met een koker aan de stomp te schuiven, maar het rechtstreeks aan het bot te bevestigen, worden tal van klachten voorkomen. De patiënt kan beter lopen en er treden minder huidproblemen en montagemoeilijkheden op. Dat blijkt uit het onderzoek van Pawel Tomaszewski. Hij ontwikkelde een nieuwe bevestigingsmethode die het leven van veel patiënten aanzienlijk kan verbeteren. › lees verder

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Zoeken naar genetische oorzaken aangeboren darmsyndromen

Promotie Christine van der Werf. › lees verder

Nader inzicht in effectiviteit ‘huidstamcellen’ tegen parkinson

Promotie Reinhard Roessler. › lees verder

Oratie

Lichtgestuurd magnetisme in overgangsmetaalcomplexen

Prof.dr. Coen de Graaf neemt in zijn oratie de toehoorders mee in de wereld van het gecontroleerd aan- en uitzetten van magnetisme, een belangrijke stap op weg naar het opslaan van digitale informatie op moleculair niveau. › lees verder

Agenda

Studium Generale Groningen

Wat wikipedia je niet vertelt over… Faust - Anthonya Visser

29 oktober 2012 › lees verder

Studium Generale Groningen

One Nation under God: The Paradox of American Global Power - Rob Kroes

30 oktober 2012 › lees verder

Studium Generale Groningen

Religion, Spirituality and Self-deception - Thomas Metzinger

1 november 2012 › lees verder

Rijksuniversiteit Groningen ism. Studium Generale Groningen

Van der Leeuw-lezing - Philipp Blom en Geert Mak

2 november 2012 › lees verder

Expert Meeting

Europa: An Ever Closer Union?

2 november 2012lees verder

Meer evenementen: › Universitaire agenda


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:11 januari 2018 13:28

Meer nieuws