Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuwsbrief voor de media nr. 35

17 oktober 2012
Unifocus 17 oktober
Unifocus

Opinie

‘Het is tijd voor bankieren met gezond verstand’

De financiële en economische crisis vraagt om structurele hervormingen. Om te beginnen in de financiële sector. Om uit de crisis te komen is dringend behoefte aan meer diversiteit in het bankenlandschap, gebaseerd op instellingen die bankieren met gezond verstand. Dat stellen Matthijs Bierman, directeur van Triodos Bank en alumnus van het jaar van de Rijksuniversiteit Groningen, en RUG-hoogleraar econometrie Laura Spierdijk. › lees verder


Promoties

Korte implantaten betrouwbaar ter vervanging van tanden en kiezen

Steeds vaker worden implantaten korter dan een centimeter gebruikt ter vervanging van verloren gegane kiezen bij patiënten die voor de rest nog al hun tanden en kiezen hebben. In het verleden gingen deze korte implantaten sneller verloren. Inmiddels kunnen ze echter betrouwbaar worden gebruikt, zo blijkt uit onderzoek van Gerdien Telleman. Wel moet worden aangetekend dat de overlevingskans van korte implantaten in de onderkaak hoger is dan in de bovenkaak, en dat de overlevingskans van de implantaten negatief wordt beïnvloed door roken. › lees verder

Efficiënter voortbewegen rolstoel door andere duwfrequentie

Door de juiste duwfrequentie te kiezen, kunnen gebruikers van rolstoelen zich efficiënter voortbewegen. Hiermee hebben zij een eenvoudige methode in handen om sneller en gemakkelijker vooruit te komen, in hun dagelijks leven, of bij het sporten. Dat blijkt uit het onderzoek van John Paul Lenton. › lees verder

Succesbepaling van informatiesystemen in ontwikkelingslanden

Succesvolle informatiesystemen zijn vooral in ontwikkelingslanden wenselijk omdat er weinig geld is voor investeringen en ontwikkeling. Gegevens wijzen echter uit dat tot wel 30 procent van de informatiesystemen in ontwikkelingslanden faalt. De situatie wordt verergerd door een tekort aan geschoolde en deskundige werknemers, gekoppeld aan ontoereikende salariëring om hen vast te houden in hun baan. Dergelijke contextuele factoren verschillen van de situatie in ontwikkelde landen en vragen derhalve om een andere benadering. Het onderzoek van Paul Ssemaluulu Mukasa onderscheidde de punten die verantwoordelijk zijn voor het succes van informatietechnologie in ontwikkelingslanden. › lees verder

Invloed metaalionen en koolhydraten op ziekteverwekkende bacterie

Het proefschrift van Sulman Shafeeq beschrijft de gen-gereguleerde respons van de bacterie Streptococcus pneumoniae op de variërende beschikbaarheid van metaal en koolhydraat waarmee deze ziekteverwekker tijdens de infectie geconfronteerd kan worden op verschillende plekken in het menselijk lichaam. › lees verder

Verbeterde methodes voor construeren gendeletiemutanten in Penicillium chrysogenum

Promotie Stefan Weber › lees verder

Meer wendbaarheid Oegandese ondernemingen met BPA-Design Science

Promotie Mercy Rebecca Amiyo › lees verder

Genetische achtergrond chronische nierziekten nader in kaart

Promotie Anna Reznichenko › lees verder

Nieuw ontdekt eiwit betrokken bij ziekte van Alzheimer

Promotie Pieter Naudé › lees verder

Fuzzy data groeperen en classificeren

Promotie Tina Geweniger › lees verder

Nader inzicht in oorzaak Syndroom van Sjögren

Promotie Nishath Hamza › lees verder

Meerlaags computermodel ondersteunt biomedischonderzoek

Promotie Dietlind Zühlke › lees verder


Oratie

Goocheltruc laat zien of redenering klopt

De oratie van prof.dr. Barteld Kooi gaat over logica, het vakgebied dat zich bezighoudt met redeneringen. Mensen hebben een aardige intuïtie voor welke redeneringen kloppen en welke niet. De noodzaak voor een betere studie van de logica ontstaat pas als we geconfronteerd worden met een logische paradox. Met schijnbaar kloppende redeneringen komen we bij een tegenspraak terecht. Aan de hand van een goocheltruc waarin een goochelaar ons een geheim ontfutselt lijkt te hebben, zal Kooi uitleggen hoe we kunnen laten zien dat een redenering klopt. Aan de hand van een mislukte goocheltruc zal hij uitleggen hoe we kunnen laten zien dat een redenering niet klopt. Op die manier ontstaat een duidelijk beeld hoe formele logica eigenlijk in elkaar steekt en welke vervolgvragen voor de logicus van belang zijn. Ten slotte laat Kooi zien hoe we, dankzij een goed begrip van de logica, bepaalde onmogelijk lijkende breinbrekers te lijf kunnen door de cruciale stappen van de oplossing te verhelderen met goede logische analyse. › lees verder


Diversen

Elmer Sterken stelt Europa centraal in Osaka

Op donderdag 11 oktober 2012 sprak prof.dr. Elmer Sterken, rector magnificus van de RUG, in Japan voor een publiek van honderd studenten en medewerkers van de Osaka University. Deze bijzondere lezing droeg als titel ‘Europe after the eurocrisis’. Sterken is een vermaard deskundige op het gebied van monetaire systemen en bankwezen. Het evenement werd georganiseerd door de Osaka School of International Public Policy (OSIPP). › lees verder

Oktobernummer Broerstraat 5 is uit

Het oktobernummer van het alumnimagazine Broerstraat5 is uit. De nieuwe editie van het alumnimagazine van de RUG opent met een interview met filosoof Luuk van Middelaar, de speechschrijver van Herman van Rompuy. Ook zijn er interviews met topman Marc Bolland van Marks & Spencer over zijn groene ambities en met Sybrand van Haersma Buma, ooit wedstrijdroeier bij Aegir.

In Beeld: Gerard Sierksma

Naar aanleiding van dopingaffaire Lance Armstrong › lees verder


Redactie

Afdeling Communicatie / Postbus 72, 9700 AB Groningen / 050-363 4444 / communicatie@rug.nl / www.rug.nl

Laatst gewijzigd:05 januari 2018 10:52

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...