Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Johann Bernoulli Colloquium, Professor Luc Florack

31 oktober 2012

Date:Wednesday, October 31st 2012

Speaker: Prof. Luc Florack
Eindhoven University of Technology

Department of Mathematics and Computer Science

&

Department of Biomedical Engineering

Room:5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:16.15

 

 

Title: Riemann-Finsler Geometry for Human Brain ConnectomicsAbstract:

 

Riemannian geometry has become a popular mathematical framework for analyzing diffusion tensor images (DTI) in diffusion weighted magnetic resonance imaging.Riemann-Finsler geometry appears to be the natural extension if one declines from the a priori constraint to model local anisotropic diffusion in terms of a 6-degrees-of-freedom rank-2 DTI tensor. As such it provides an interesting alternative to the Riemannian rationale in the context of the various high angular resolution diffusion imaging (HARDI) schemes proposed in the literature. The main advantages of the proposed Riemann-Finsler paradigm are its manifest incorporation of the DTI model as a limiting case via a “correspondence principle” (operationalized in terms of a vanishing Cartan tensor), and its direct connection to the physics of diffusion weighted magnetic resonance imaging expressed by the (appropriately generalized) Bloch-Torrey and Stejskal-Tanner equations.

 

  

 

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Colloquium coordinators Mathematics are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Colloquium coordinators Computer Science are Prof.dr. M. Aiello (e-mail: M.Aiello@rug.nl ) and Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

 

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/jbicolloquia

 

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...