Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Johann Bernoulli Colloquium, Professor Luc Florack

31 oktober 2012

Date:Wednesday, October 31st 2012

Speaker: Prof. Luc Florack
Eindhoven University of Technology

Department of Mathematics and Computer Science

&

Department of Biomedical Engineering

Room:5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:16.15

 

 

Title: Riemann-Finsler Geometry for Human Brain ConnectomicsAbstract:

 

Riemannian geometry has become a popular mathematical framework for analyzing diffusion tensor images (DTI) in diffusion weighted magnetic resonance imaging.Riemann-Finsler geometry appears to be the natural extension if one declines from the a priori constraint to model local anisotropic diffusion in terms of a 6-degrees-of-freedom rank-2 DTI tensor. As such it provides an interesting alternative to the Riemannian rationale in the context of the various high angular resolution diffusion imaging (HARDI) schemes proposed in the literature. The main advantages of the proposed Riemann-Finsler paradigm are its manifest incorporation of the DTI model as a limiting case via a “correspondence principle” (operationalized in terms of a vanishing Cartan tensor), and its direct connection to the physics of diffusion weighted magnetic resonance imaging expressed by the (appropriately generalized) Bloch-Torrey and Stejskal-Tanner equations.

 

  

 

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Colloquium coordinators Mathematics are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Colloquium coordinators Computer Science are Prof.dr. M. Aiello (e-mail: M.Aiello@rug.nl ) and Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

 

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/jbicolloquia

 

 

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Miljoenenpremies naar vier Groningse toponderzoekers

  Vier Groningse RUG-wetenschappers krijgen ieder anderhalf miljoen euro om de komende vijf jaar onderzoek te doen en een onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vici-beurs uit de Vernieuwingsimpuls van NWO. Vici is een van de grootste persoonsgebonden...

 • 22 februari 2018

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

  Physica prijs 2018 naar hoogleraar Maria Antonietta Loi

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...