Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Johann Bernoulli Colloquium, Professor Luc Florack

31 oktober 2012

Date:Wednesday, October 31st 2012

Speaker: Prof. Luc Florack
Eindhoven University of Technology

Department of Mathematics and Computer Science

&

Department of Biomedical Engineering

Room:5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:16.15

 

 

Title: Riemann-Finsler Geometry for Human Brain ConnectomicsAbstract:

 

Riemannian geometry has become a popular mathematical framework for analyzing diffusion tensor images (DTI) in diffusion weighted magnetic resonance imaging.Riemann-Finsler geometry appears to be the natural extension if one declines from the a priori constraint to model local anisotropic diffusion in terms of a 6-degrees-of-freedom rank-2 DTI tensor. As such it provides an interesting alternative to the Riemannian rationale in the context of the various high angular resolution diffusion imaging (HARDI) schemes proposed in the literature. The main advantages of the proposed Riemann-Finsler paradigm are its manifest incorporation of the DTI model as a limiting case via a “correspondence principle” (operationalized in terms of a vanishing Cartan tensor), and its direct connection to the physics of diffusion weighted magnetic resonance imaging expressed by the (appropriately generalized) Bloch-Torrey and Stejskal-Tanner equations.

 

  

 

 

Join us for coffee and tea at 15.45 p.m.

Colloquium coordinators Mathematics are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl)

Colloquium coordinators Computer Science are Prof.dr. M. Aiello (e-mail: M.Aiello@rug.nl ) and Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

 

http://www.rug.nl/wiskunde/nieuws/actueel/jbicolloquia

 

 

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 13:58

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...