Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Article by Michael Maes, Andreas Flache, Károly Takács and Karen A. Jehn wins Anatol-Rapoport-award

11 oktober 2012
The section "Model Building and Simulation" of the German Sociological Association has given this year's Anatol-Rapoport-award for an outstanding scientific publication of a German scientist to Michael Maes, Andreas Flache, Károly Takács and Karen A. Jehn for their paper "In the short term we divide, in the long term we unite: Demographic crisscrossing and the effects of faultlines on subgroup polarization". This paper is forthcoming in  Organization Science. Michael Maes has been an ICS PhD student and postdoc at our department until 2011 where he took his PhD in 2010.

The paper formalizes the theory of demographic faultlines proposed by Lau and Murnighan in terms of a computational model. It moves beyond the original theory by showing how actors in bridge positions between demographic subgroups can help to overcome in the long run polarization in a team that initially arises due to strong demographic faultlines. The authors furthermore derive propositions about how group composition and individual decision mechanisms affect  the efficiency and duration of the process of consensus formation. The jury states in its report that the paper "impresses with its formal elegance and proves once more how useful formal modelling and computer simulation can be to address research problems in the social sciences." (translated). More information can be found here (in German).

The award is shared with Clemens Kroneberg and Andreas Wimmer for their paper "Struggling over the boundaries of belonging. A formal model of nation building, ethnic closure, and populism", published in 2012 in the American Journal of Sociology (118/1:176-230).


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...