Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Article by Michael Maes, Andreas Flache, Károly Takács and Karen A. Jehn wins Anatol-Rapoport-award

11 oktober 2012
The section "Model Building and Simulation" of the German Sociological Association has given this year's Anatol-Rapoport-award for an outstanding scientific publication of a German scientist to Michael Maes, Andreas Flache, Károly Takács and Karen A. Jehn for their paper "In the short term we divide, in the long term we unite: Demographic crisscrossing and the effects of faultlines on subgroup polarization". This paper is forthcoming in  Organization Science. Michael Maes has been an ICS PhD student and postdoc at our department until 2011 where he took his PhD in 2010.

The paper formalizes the theory of demographic faultlines proposed by Lau and Murnighan in terms of a computational model. It moves beyond the original theory by showing how actors in bridge positions between demographic subgroups can help to overcome in the long run polarization in a team that initially arises due to strong demographic faultlines. The authors furthermore derive propositions about how group composition and individual decision mechanisms affect  the efficiency and duration of the process of consensus formation. The jury states in its report that the paper "impresses with its formal elegance and proves once more how useful formal modelling and computer simulation can be to address research problems in the social sciences." (translated). More information can be found here (in German).

The award is shared with Clemens Kroneberg and Andreas Wimmer for their paper "Struggling over the boundaries of belonging. A formal model of nation building, ethnic closure, and populism", published in 2012 in the American Journal of Sociology (118/1:176-230).


Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

 • 15 mei 2019

  KNAW Akademiepenning voor Trudy Dehue

  Trudy Dehue, wetenschapssocioloog, publicist en emeritus hoogleraar van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), ontvangt de Akademiepenning van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De Akademie reikt die prijs eens in de twee jaar...

 • 14 mei 2019

  Een therapeut op vier poten

  ‘Knuffelsessies’ met kittens tegen stress, dieren in verzorgingstehuizen als middel tegen eenzaamheid, voorleesprojecten met honden, zorgboerderijen – de inzet van dieren in de zorg is booming. En met positief resultaat, zo blijkt uit de praktijk. Maar...

 • 30 april 2019

  Klimaatverandering: niks doen heeft ook gevolgen

  Kies je voor de trein of de fiets in plaats van de auto, of recycle je veel? Dan ben je milieuvriendelijk bezig, en dat zou meer benadrukt mogen worden. Daarop wijst Linda Steg, omgevingspsycholoog aan de RUG. Steg doet onderzoek naar de motivaties...