Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nascholingsdag Medea: 22 november

29 oktober 2012

Medea: goed of fout?

Nascholingsdag docenten Grieks en Latijn in het kader van Euripides’ Medea en haar receptie

 

Op donderdag 22 november 2012 organiseert de opleiding GLTC aan de Rijksuniversiteit Groningen een nascholingsdag voor docenten Grieks, Latijn en KCV in het middelbaar onderwijs. Op deze nascholingsdag staat Medea centraal, een controversieel personage dat dichters van Pindarus tot de Renaissance heeft beziggehouden. Elk vanuit hun eigen expertise geven vier docenten GLTC aan de RuG workshops over Euripides’ Medea en haar receptie. Evert van Emde Boas zal laten zien welke rol gender en taalkunde spelen in de interpretatie van Euripides’ tragedie; Annette Harder zal de complexe receptie van Euripides’ Medea in de epen van Apollonius Rhodius en Vergilius behandelen; Marco van der Schuur zal laten zien hoe Medea een problematische figuur blijft voor Ovidius en Seneca, en ten slotte zal Zweder von Martels ingaan op de Medeareceptie in de Nederlandse tragedie van de Renaissance. In iedere workshop zal ook aandacht worden besteed aan manieren waarop de materie voor leerlingen toegankelijk kan worden gemaakt in lessen over Euripides, Vergilius, Ovidius, receptie in en na de Oudheid en natuurlijk in het kader van het eindexamen Grieks 2013, waarvoor de leerlingen Euripides’ Medea bestuderen.

 

10.30 - 11.00     Inloop met koffie en Groninger koek

 

11.00 - 12.00     Evert van Emde Boas: Euripides’ Medea: “Masculine hero” of echte vrouw?

 

12.00 - 13.00     Annette Harder: Van Medea tot Dido

 

13.00 - 14.30     Lunch in het Academiegebouw, Broerstraat 5 (Bruinszaal)

 

14.30 - 15.30     Marco van der Schuur: Van kwaad tot erger. Medea in Ovidius en Seneca

 

15.30 - 16.30     Zweder von Martels: ”Het zien gaat voor het zeggen.”

                          Twee Medeatragedies uit Nederlands Gouden Eeuw en hun antieke voorbeelden

 

16.30                 Borrel in het Academiegebouw, Broerstraat 5 (Bruinszaal)

 

Locatie: Universiteitsbibliotheek, Broerstraat 4, zaal 173

Deelnamekosten: 100,- per persoon (inclusief lunch en borrel), contant te voldoen op de dag zelf.

Deelnemers kunnen zich vóór 10 november aanmelden bij Annette Harder:
m.a.harder@rug.nl

Laatst gewijzigd:16 september 2016 11:51

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.