Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lukt het om een poolexpeditie uit te laten groeien tot een nationale gebeurtenis?

Team Noordpool in finale voor Academische Jaarprijs
03 oktober 2012
Ijsbeer
Ijsbeer

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen gaat in 2014 met vijf wetenschappers op poolexpeditie naar Edgeøya , een eiland ten oosten van Spitsbergen. Met behulp van de Academische Jaarprijs, de Labyrint Publieksprijs en sponsoren kan dit uitgroeien tot een grote publieke 10-daagse expeditie: 30 Nederlandse wetenschappers, 30 studenten en 30 creatievelingen samen op een Nederlandse onderzoeksboot naar één van de meest afgelegen wildernissen ter wereld. Met dit poolproject wil het Arctisch centrum de kennis, de schoonheid en de gevolgen van klimaatverandering van dit unieke poolgebied aan een breed publiek overbrengen. 24 Oktober is de finale van de Academische Jaarprijs . Voorafgaand aan de finale vindt de Labyrint Publieksprijs plaats. Van 3 tot 24 oktober kan er gestemd worden.

Zomer 2012: record lage ijsbedekking in de Arctische Oceaan
Deze zomer was Maarten Loonen, bioloog van het Arctisch Centrum en trekker van de expeditie, al in het nieuws vanwege de recordhoeveelheid ijs dat is gesmolten vanwege het opwarmen van de aarde. ’Onmiskenbaar heeft dit gevolgen voor de flora en fauna van het poolgebied’, aldus Maarten Loonen. ‘Met
de expeditie ‘Over-levende Noordpool’ gaan we Nederlands onderzoek uit de zeventiger jaren continueren in een gebied dat dramatisch is veranderd door het eerder verdwijnen van het zeeijs. Dat er veranderingen zijn, is al vastgesteld met satellieten. Wij willen gaan kijken aan de grond wat de consequenties zijn voor plant en dier.’

Poolonderzoek van en voor breed publiek
De Academische Jaarprijs maakt het mogelijk dat iedereen de expeditie kan meebeleven. Nederlandse wetenschappers, onder meer biologen, archeologen, ecologen, geografen, laten zien hoe gegevens worden verzameld. Onder het continue daglicht van de poolzomer gaan ze vertellen over hun passie en motivatie. Studenten krijgen de unieke kans kennis te maken met het verzamelen van veldgegevens in een afgelegen en uitdagende omgeving. Creatievelingen (journalisten, fotografen, filmers, beeldhouwers, dichters) zetten het begrip klimaatverandering om in concrete beelden en tastbare verhalen. Het doel is een brede Nederlandse doelgroep, van scholieren tot afgestudeerden, van pers tot politiek te informeren en te enthousiasmeren voor (het onderzoek van) het Noordpoolgebied.

Labyrint publieksprijs: breng uw stem uit
Expeditie Noordpool is één van de driefinalisten voor de Academische Jaarprijs en de Labyrint Publieksprijs. Team Noordpool hoopt op uw steun én stem voor wetenschappelijk onderzoek!

Sponsoren
Ook is team Noordpool op zoek naar
sponsoren . Alleen met voldoende financiële middelen kan het project in de beoogde omvang doorgang vinden. Als u zich verbindt met de expeditie, dan steunt u Nederlands poolonderzoek naar klimaatverandering en duurzaamheid.

De AJP
De Academische Jaarprijs is bestemd voor de beste vertaling om wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek. Het team met het meest creatieve communicatieplan ontvangt de hoofdprijs van 100.000 euro om het ingediende plan te realiseren. Een deskundige jury bepaalt op 24 oktober 2012 wie de hoofdprijs wint. Organisaties die bij deze prijs betrokken zijn: VPRO, televisieprogramma LABYRINT, NWO, KNAW en NRC Handelsblad.

Informatie
Initiatiefnemer is het Arctisch Centrum, maar er wordt geprobeerd alle Nederlandse poolonderzoekers er bij te betrekken via het Willem Barentsz Poolinstituut. Team Noordpool is te volgen via
Facebook en Twitter ,

SEES
SEES
Laatst gewijzigd:23 april 2018 10:41

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.