Lukt het om een poolexpeditie uit te laten groeien tot een nationale gebeurtenis?

Team Noordpool in finale voor Academische Jaarprijs
03 oktober 2012
Ijsbeer

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen gaat in 2014 met vijf wetenschappers op poolexpeditie naar Edgeøya , een eiland ten oosten van Spitsbergen. Met behulp van de Academische Jaarprijs, de Labyrint Publieksprijs en sponsoren kan dit uitgroeien tot een grote publieke 10-daagse expeditie: 30 Nederlandse wetenschappers, 30 studenten en 30 creatievelingen samen op een Nederlandse onderzoeksboot naar één van de meest afgelegen wildernissen ter wereld. Met dit poolproject wil het Arctisch centrum de kennis, de schoonheid en de gevolgen van klimaatverandering van dit unieke poolgebied aan een breed publiek overbrengen. 24 Oktober is de finale van de Academische Jaarprijs . Voorafgaand aan de finale vindt de Labyrint Publieksprijs plaats. Van 3 tot 24 oktober kan er gestemd worden.

Zomer 2012: record lage ijsbedekking in de Arctische Oceaan
Deze zomer was Maarten Loonen, bioloog van het Arctisch Centrum en trekker van de expeditie, al in het nieuws vanwege de recordhoeveelheid ijs dat is gesmolten vanwege het opwarmen van de aarde. ’Onmiskenbaar heeft dit gevolgen voor de flora en fauna van het poolgebied’, aldus Maarten Loonen. ‘Met
de expeditie ‘Over-levende Noordpool’ gaan we Nederlands onderzoek uit de zeventiger jaren continueren in een gebied dat dramatisch is veranderd door het eerder verdwijnen van het zeeijs. Dat er veranderingen zijn, is al vastgesteld met satellieten. Wij willen gaan kijken aan de grond wat de consequenties zijn voor plant en dier.’

Poolonderzoek van en voor breed publiek
De Academische Jaarprijs maakt het mogelijk dat iedereen de expeditie kan meebeleven. Nederlandse wetenschappers, onder meer biologen, archeologen, ecologen, geografen, laten zien hoe gegevens worden verzameld. Onder het continue daglicht van de poolzomer gaan ze vertellen over hun passie en motivatie. Studenten krijgen de unieke kans kennis te maken met het verzamelen van veldgegevens in een afgelegen en uitdagende omgeving. Creatievelingen (journalisten, fotografen, filmers, beeldhouwers, dichters) zetten het begrip klimaatverandering om in concrete beelden en tastbare verhalen. Het doel is een brede Nederlandse doelgroep, van scholieren tot afgestudeerden, van pers tot politiek te informeren en te enthousiasmeren voor (het onderzoek van) het Noordpoolgebied.

Labyrint publieksprijs: breng uw stem uit
Expeditie Noordpool is één van de driefinalisten voor de Academische Jaarprijs en de Labyrint Publieksprijs. Team Noordpool hoopt op uw steun én stem voor wetenschappelijk onderzoek! U kunt uw stem uitbrengen voor 24 oktober op: www.wetenschap24.nl/labyrint