Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Imaka lezing Henk Visscher 29 oktober: De milieucrisis aan het einde van het Perm

De rol van het Siberische vulkanisme
24 oktober 2012

Op maandag 29 oktober geeft emeritus hoogleraar paleontologie Henk Visscher een Imaka-lezing met als titel ‘ De milieucrisis aan het einde van het Perm: de rol van het Siberische vulkanisme ’. De lezing vindt plaats op het Arctisch Centrum aan de Aweg 30 te Groningen en start om 19:30 uur.

Vulkanisme en de Perm crisis

In zijn voordracht zal Visscher zich richten op recente ideeën over het verband tussen vulkanisme en de Perm-crisis. Deze ideeën houden vooral rekening met milieueffecten van schadelijke gassen die in de atmosfeer terecht kunnen zijn gekomen. Hierbij wordt gedacht aan CO2, methaan en verschillende zwavel-, chloor-, broom- en fluorverbindingen. Maar ook de mogelijke rol van vulkanische as en asdeeltjes van verbrande steenkoollagen wordt momenteel onderzocht.

Milieucrisis aan het eind van het Perm

Verreweg de meest ingrijpende milieucrisis die het leven op aarde ooit heeft moeten doorstaan, vond plaats aan het einde van het Perm, ruim 250 miljoen jaar geleden. Deze crisis leidde tot een massaal uitsterven van organismen zowel in zee als op het land. Het verlies aan biodiversiteit was enorm en het duurde meer dan 4 miljoen jaar voordat complexe ecosystemen, zoals riffen en bossen, zich weer volledig hadden hersteld. De crisis viel samen met een periode van uitzonderlijk omvangrijk vulkanisme in Siberië. Het ligt dan ook voor de hand om vulkanische activiteit te beschouwen als de hoofdoorzaak van het ineenstorten van laat-Permische ecosystemen. Maar er bestaat nog geen eenduidig beeld van de wijze waarop het Siberische vulkanisme het milieu overal op aarde heeft kunnen beïnvloeden.

Informatie

Wanneer : 29 oktober 2012
Hoe laat: 19:30 uur (Let op! De deur gaat na dit tijdstip op slot)
Waar: Arctisch Centrum, Aweg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)
Toegang: € 2,00 (inclusief koffie en thee)

Voor meer informatie:

Imaka: imaka.info@gmail.com

Henk Visscher: H.Visscher@uu.nl

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34

Meer nieuws

 • 19 november 2018

  Jelle Zijlstra: de man die goed was in gelijk krijgen

  Honderd jaar na de geboorte van oud-premier Jelle Zijlstra ligt er een biografie over de eerste Nederlandse politicus die met zijn economische vakkennis een succesvol imago in de politiek imago wist op te bouwen. Historicus Jonne Harmsma promoveert...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 13 november 2018

  De toekomst is digitaal, nu jij nog

  Voor zijn promotieonderzoek naar de geschiedschrijving van de Leeuwarder Courant analyseerde Marcel Broersma jaren geleden vergeeld krantenpapier. Door de intrede van digitalisering verschoof zijn onderzoek naar sociale media, nieuwe vormen van mediagebruik...