Biograaf voor Jelle Zijlstra gezocht

12 oktober 2012

Het Biografie Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen zoekt iemand die de biografie gaat schrijven van Jelle Zijlstra. De voormalige premier Zijlstra (1918-2001) was tussen 1952 en 1963 minister van Economische Zaken en Financiën, tussen 1956 en 1959 politiek leider van de Antirevolutionaire Partij (arp). Nadat hij in 1966 en 1967 minister-president van Nederland was,werd hij president van De Nederlandsche Bank (1967-1982). Zijlstra was van gereformeerde huize, Fries en tegelijkertijd zeer internationaal georiënteerd.

Het is opmerkelijk dat in deze tijden van bezuinigingen op het Hoger Onderwijs een vierjarig dienstverband als promovendus per personeelsadvertentie in de krant staat. Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut, tevens hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie en zelf biograaf van Jan Hanlo en Jan Campert, laat desgevraagd weten dat dit project een jarenlange voorbereiding heeft gevergd: ‘Het Friese museum Treasoar, Het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme, de familie Zijlstra, De Nederlandsche Bank – en dan vergeet ik er nog een paar – zijn betrokken geweest bij die voorbereidingen.’

Zijlstra is zo ongeveer de enigeNederlandse minister-president uit de twintigste eeuw waarvan nog geen biografie bestaat. Het onderzoek naar het leven en werk van Zijlstra wordt gefinancierd door het Dr Abraham Kuyperfonds, De Nederlandsche Bank en de Faculteit der Letteren van de rug.’

‘Ik ga dit onderzoek begeleiden, samen met de econoom en econometrist prof. dr J.M. Berk, ook van de universiteit in Groningen.’ Vanaf volgende week zal een personeelsadvertentie in de landelijk kranten staan. De nieuwe biograaf gaat per 1 januari aan de slag en het is de bedoeling dat zijn biografie eind 1916 klaar is.

Het Biografie Instituut bestaat vanaf 2004. Tot nu toe verschenen onder auspiciën van Renders succesvolle biografieën van J.C. Bloem, Helene Kröller-Müller en Jan Wier. Het afgelopen jaar verschenen biografieën van Henk Feldmeijer en F. Domela Nieuwenhuis, dat laatste boek is nu genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs die op 27 oktober wordt uitgereikt.

Meer informatie: prof. dr Hans Renders 050 3635816 of 06 53216666, www.biografieinstituut.nl

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:34