Financiering voor drie grote logistieke onderzoeksprojecten Rijksuniversiteit Groningen

09 oktober 2012

Als in een krimpregio een groepsvervoerder toch rijdt, dan kan die meteen de (buitenlandse) kranten, tijdschriften en bibliotheekboeken voor het dorp meenemen. Dergelijke slimme combinaties van vervoersstromen, ‘freight hitchhiking’ is het onderwerp van een van de grote onderzoeksprojecten waarin de afdeling Operations van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen participeert. Topinstituut logistiek Dinalog start zes nieuwe R&D-projecten, waarvan maar liefst drie naar de RUG gaan.

Naast freight hitchhiking zijn er in Groningen onderzoeksprojecten over thuisbezorging van internetverkopen en over het logistieke proces rond onderhoud van kapitaalgoederen. De drie projecten sluiten bovendien aan bij de onderzoeksspeerpunten van de Rijksuniversiteit: sustainability,energy en healthy ageing.

Dinalog
Onderzoeksfinancier Dinalog is het enige topinstituut op het gebied van logisiek in Nederland en is een samenwerkingsverband tussen universiteiten en bedrijfsleven om de logistieke sector te innoveren. Het doel is om Nederland Europees marktleider te maken in regie van transnationale goederenstromen in 2020.

► Logistieke planning van onderhoudsprocessen in de procesindustrie

De kosten van complexe kapitaalgoederen, zoals machines en apparaten, zitten vaak niet zozeer in aanschaf, maar meer in onderhoud en logistiek. De uitdaging is daarom om die kosten laag te houden en tegelijkertijd de veiligheid en beschikbaarheid te waarborgen. In de logistieke sector is preventief onderhoud nog vaak de norm. Het project “Coordinated Advance Maintenance and Logistics planning for the process industries” bestudeert de voordelen van ‘condition based maintenance' en de gevolgen ervan voor de sector. Het totale budget voor het project is 1,6 miljoen euro. Onderzoeksthema: “Energy”.

Partners: Eindhoven University of Technology, Tilburg University, BP, Gasunie, Oliveira, ORTEC, SABIC, Sitech, SPIE, Stork.
Contact: Voor meer informatie: prof. dr. Ruud Teunter of dr.ir. Warse Klingenberg .

► Distributie door webshops

Winkels sturen hun pakketjes via eigen distributiekanalen, maar ook binnen een bedrijf zijn de logistieke processen van webshop en fysieke winkels vaak gescheiden. Het doel van het project “Cross-chain order fulfillment coordination for internet sales” is het ontwikkelen van methoden om productstromen te coördineren tussen verkoopkanalen van hetzelfde bedrijf (fysieke winkels en webshops) of van samenwerkende bedrijven.

Daarnaast wordt er een ICT oplossing ontworpen voor een efficiënte afhandeling en integratie van bezorging en retouren van internetbestellingen. Voor dit project is een totaal budget van 625 duizend Euro beschikbaar gesteld. Dit wordt toegevoegd aan het in 2010 door Dinalog gehonoreerde e-commerce project waardoor het totale beschikbare budget stijgt tot 1,7 miljoen Euro. Dit project is gerelateerd aan het RUG onderzoeksthema "sustainability".

Partners:
Erasmus Universiteit Rotterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, DHL, PostNL, Districon, Centraal Boekhuis, Scanyours.com, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, Vereniging Openbare Bibliotheken, Beurtvaartadres, CAPE Groep, WDM, Centric IT Solutions en Ctac.
Contact: Voor meer informatie: prof. dr. Kees Jan Roodbergen of drs. Tom Steffens .

► Freighthitchhiking

In dit project wordt gekeken hoe transportnetwerken voor goederen- en personenvervoer in krimpregio’s kunnen worden ingericht om de dienstverlening in krimpregio’s op een economisch gezonde manier vorm te geven. Dit is zeer kostenbesparend en verhoogt de leefbaarheid van krimpregio's. In grote lijnen kan met minder transportmiddelen aan dezelfde transportvraag worden voldaan en de filedruk en luchtverontreiniging worden verminderd.

De onderzoekers ontwerpen vervoersnetwerken voor dit gezamenlijk transport. De focus ligt op coördinatie en op het garanderen van een betrouwbare aflevering. Hoe kunnen vervoerders, dienstverleners en verzenders samenwerken om de bereikbaarheid en belevering van bijvoorbeeld medicijnen, bibliotheekboeken, kranten en tijdschriften in krimpregio's op een economisch gezonde manier vorm te geven? Het totale budget van het project is 1,95 miljoen euro. Dit project is gerelateerd aan het RUG onderzoeksthema "healthy aging".

Partners: Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Twente, Stichting Ubbo Emmius Fonds, Sectorinstituut Openbare Bibliotheken, Groningen Seaports, Binnenstadservice, Last Mile Logistics (COEPA), Connexxion, Green Cab, Lekkerland, Medialogistics, Urgenda en DOET.
Contact: Voor meer informatie: prof. dr. Iris F.A. Vis

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:15