Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wat verklaart de economische groeispurt in Afrika? FEB researchers ontvangen grote onderzoekssubsidie

09 oktober 2012
De Vries en Timmer
De Vries en Timmer

Onderzoekers van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen (FEB), Marcel Timmer en Gaaitzen de Vries van het Groningen Growth and Development Centre (GGDC) , hebben een grote subsidie ​​ontvangen om de oorzaken van groei en structurele verandering in “Sub-Sahara Africa”, Afrika ten zuiden van de Sahara, te bestuderen.

Na tientallen jaren van stagnatie, is de Afrikaanse economische groei aan het versnellen. Wat veroorzaakt deze groeispurt en is het een duurzame ontwikkeling? Is het vooral een gevolg van de exploitatie van minerale bronnen, of heeft het te maken met meer structurele veranderingen in de economische structuur?


Verantwoord overheidsbeleid

Om deze vraag te onderzoeken, heeft het ESRC /DFID een subsidie van € 380.000,- ​​toegekend aan de FEB researchers voor het project " Structural Change and Productivity Growth in Africa ". Het ESRC (Economic and Social Research Council), de grootste organisatie in het Verenigd Koninkrijk voor de financiering van onderzoek naar de economische en sociale vraagstukken, is de Britse equivalent van het Nederlandse NWO en werkt samen met het Department for International Development (DFID), het Engelse ministerie voor internationale ontwikkeling, ten behoeve van het bevorderen van onderzoek naar de oorzaken van groei.

Het uiteindelijk doel van het project is om richtlijnen te ontwikkelen voor een verantwoord overheidsbeleid. Binnen het project zullen de onderzoekers samenwerken met Margaret McMillan (IFPRI en Tufts University), Jonathan Temple (Universiteit van Bristol) en Dani Rodrik (Harvard University).


Wat kan de overheid doen?

Op basis van een analyse van historische patronen zetten Timmer en de Vries de Afrikaanse groei in een internationaal perspectief. Het project gaat onderzoeken wat de overheid kan doen om groeibevorderende structurele verandering te versnellen. Dit is de belangrijkste factor die succesvolle landen onderscheidt van niet-succesvolle landen en bepaalt of de groei wel of niet over een solide basis beschikt, en dit gaat hand in hand met meer en beter betaalde banen en armoedebestrijding. Op dit moment is er weinig bekend is over de oorzaken van dit proces, vooral voor Afrika.

Projectteam GGDC

Binnen het Groningen Growth and Development Centre (GGDC), zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd door een team van onderzoekers, waaronder Abdul Azeez Erumban , Reize Gouma , Ana Moreno-Monroy , Gaaitzen de Vries, Klaas de Vries en Marcel Timmer. Het project loopt tot het voorjaar 2014.


Meer informatie:  Dr. G.J. (Gaaitzen) de Vries, docent Afdeling Global Economics and Management, Faculteit Economie en Bedrijfskunde, Rijksuniversiteit Groningen. g.j.de.vries @ rug.nl

Laatst gewijzigd:09 februari 2018 13:20
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...

 • 15 januari 2019

  Resultaatgerichte aansturing in de publieke sector verhoogt motivatie én prestaties

  Het gebruik van resultaten bij de aansturing van medewerkers heeft ook in de publieke sector positieve effecten. Zogenoemde resultatenaansturing verhoogt de extrinsieke motivatie van medewerkers en leidt tot betere prestaties van de afdeling. Dat concluderen...